Akademie vyhlásí nové ceny v Rudolfinu, uvede je Eben

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 10. 2013 11:48
Nástupce Českých lvů ještě nemá oficiální název ani podobu
Marek Eben vyhlásí nové "České lvy".
Marek Eben vyhlásí nové "České lvy". | Foto: Hermí¨na

Praha - Slavnostní předání výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) se uskuteční v sobotu 22. února 2014 v pražském Rudolfinu. Moderátorem večera, který odvysílá v přímém přenosu Česká televize, bude Marek Eben, režie se ujme Michal Caban.

Ceny nesly dosud oficiální název Český lev. Po rezignaci Petra Vachlera z vedení této organizace loni v červnu, která byla následkem roztržky s jejím prezidiem, následovala jednání o jejich názvu. Dosud však nemají konkrétní výsledek, jasná proto není ani podoba těchto cen.

Podle Chvojky Rekové jedenadvacátý ročník výročních ocenění, který bude poprvé organizovat sama ČFTA, dozná několika podstatných změn. "ČFTA se rozhodla nepořádat nominační večer a nominace vyhlásit na tiskové konferenci 22. ledna příštího roku," uvedla mluvčí ČFTA Martina Chvojka Reková.

Další významnou změnou letošního ročníku filmových cen bude zavedení elektronického hlasování, které si členové akademie vyzkoušeli při nedávné volbě českého oscarového kandidáta. ČFTA také nabídne akademikům kromě projekcí rovněž možnost zhlédnout filmy, které producenti akademii poskytnou, prostřednictvím on-line streamingu. Cílem těchto změn je po vzoru Evropské filmové akademie zjednodušit hlasování a zvýšit pro členy akademie dostupnost filmů.

Generálním partnerem výročních cen ČFTA bude Skupina ČEZ, o generálním partnerství jedná akademie také se značkou Magnesia.

 

Právě se děje

Další zprávy