Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce se i letos v létě zaměřila na prodejce baget. Inspektoři při kontrolách odhalili nedostatky zhruba u desetiny výrobků.
Terčem kontrol se staly stánky a obchody s občerstvením u autobusových či vlakových nádraží, čerpací stanice a prodejní automaty.
"Celkem bylo provedeno 173 kontrol u 111 subjektů. Zhodnoceno bylo 274 vzorků, nedostatky byly zjištěny u 30 z nich," uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Podle ní se kontroloři zaměřili především na podmínky uchování plněných baget a kvalitu výrobků.
"Nevyhovující podmínky uchování byly zjištěny v devíti případech; buď byly výrobky uloženy zcela mimo chladicí zařízení anebo chladicí zařízení nebylo funkční," dodala mluvčí.
Řada neúplných údajů
V případě kontroly jakosti plněných baget odhalili inspektoři v jednom případě zkažené suroviny a v devatenácti nedostatečné označení výrobku.
Na obalech některých baget nebyly uvedeny údaje o teplotách uchování, složky výrobku nebyly seřazeny sestupně, někde chyběl údaj o hmotnosti nebo výrobci, u složek zdůrazněných v názvu výrobku neuváděly údaj o konkrétním podílu složky ve výrobku a jeden vzorek byl špatně skladován a zároveň také chybně označen.
Laboratorní testy na výskyt bakterií způsobujících listeriózu a salmonelózu, které provedli kontroloři u třiceti vzorků, neodhalily porušení limitů.
"Potraviny, které měly jakostní nedostatky, byly špatně označené nebo nesprávně skladované, byly zakázány," doplnila Martina Šmídtová. S prodejci, u kterých bylo zjištěno porušení právních předpisů, zahájí SZPI správní řízení.