Vánočka podle nejoblíbenějšího receptu na webu Vaření.cz z půl kilogramu mouky, do které padne i 150 gramů másla, zdražila za rok o 16 procent a vyjde na surovinách bez započítání elektrické energie potřebné na pečení na 109 korun. Loni totožný recept vyšel na 86 korun. Ještě dráž než letos bylo přede dvěma lety, kdy ceny prakticky veškerých potravin vystřelily nahoru během období vysoké inflace. Tehdy doma upečená vánočka vyšla na 113 korun.
Podrobný přehled, na kolik vyjde na surovinách nejen vánočka, ale další tradiční cukroví, jako jsou perníčky, vanilkové rohlíčky či vosí hnízda, najdete v následující infografice.
Poznámka: * orientační ceny surovin, které nesleduje ČSÚ, z aktuální nabídky supermarketů
Kromě másla letos na podzim meziročně výrazně zdražila i vejce, a to o 40 procent na skoro pět korun za kus. Zákazníci si výrazně připlatí i za kakao a výrobky z něj. Samotný kakaový prášek se v českých obchodech prodává o třetinu dráž než před rokem, cena tabulky mléčné čokolády poskočila o čtvrtinu.
Svou roli v tom hraje teplé počasí na začátku roku v západní Africe. Kakao je velmi citlivé na klimatické podmínky, roste v pásu zhruba 20 stupňů kolem rovníku. Když letos na začátku roku kvetlo a tvořilo plody, potřebovalo vláhu. Jenže Afriku zasáhla vlna suchých veder s teplotami nad 40 stupňů Celsia. Následovaly extrémní deště, kvůli kterým zase dozrávající plody napadla ničivá plísňová nemoc. A cena kakaových bobů na světovém trhu se zvedla až na pětinásobek dlouhodobých hodnot z předchozích let. To výrobci a prodejci zčásti promítli i do cen čokolády, vánočních kolekcí či adventních kalendářů.