Zločince, který jedl ve fastfoodu, policie snáze chytne

Jan Červenka, tsc
9. 10. 2008 6:43
Díky stravě zanechává zřetelnější otisky
Foto: Reuters

Leicester - U kriminálníků, kteří se stravují v rychlých občerstveních, je mnohem větší pravděpodobnost, že budou lapeni. A to díky případným otiskům prstů, jež po nich zůstanou na místě činu, uvádí tým vědců z britské Leicesterské univerzity.

Agresivní sůl

Podle studie doktora Johna Bonda zanechávají lidé, kteří jedí potravu z rychlých občerstvení, zřetelnější otisky hlavně v důsledku toho, že tyto potraviny obsahují značné množství soli.

Sůl v nich slouží jako konzervační látka. Její přebytky však musí tělo vyloučit, což se mimo jiné děje i póry na prstech. A tento pot pak má zejména na kovové povrchy silnější korozní účinky než pot člověka, který podobný druh jídla nevyhledává.

Doktor Bond již dříve vynalezl metodu, jak na kovovém povrchu zobrazit otisky i poté, co z něho byly odstraněny. Stopy po otiscích lze zpětně vyvolat právě díky koroznímu účinku potu.

Profil pachatele ze stopy potu

Specialisté navíc zkoušejí z analýzy potu získat ještě více. Vědci z Východoanglické univerzity v Norwichi a z Královské koleje v Londýně vyvinuli způsob, jak zbytky potu analyzovat. Když v nich najdou stopy třeba po nikotinu a kofeinu, poznají, že otisky zanechal kuřák, který pil kávu.

Vědci dokonce zkoumají, jak poznat typ vody po holení, kterou dotyčný používá. Tyto údaje by tak mohly kriminalistům prospět zejména v případě, kdy nalezené otisky prstů nemají v databázi.

 

Právě se děje

Další zprávy