Ve Francii masivně hynou ústřice. Nikdo neví proč

man
21. 7. 2008 13:10
Na vině může být vyšší teplota vody
Foto: Jiří Mevald

Montpellier - Francie je čtvrtý největší vývozce ústřic na světě a ústřice také neodmyslitelně patří k francouzské kuchyni. Alespoň k té středomořské.

Letos to ale vypadá s ústřicemi na francouzských pobřežích velmi špatně. Z důvodu, který zatím vědci nedokáží jednoznačně určit, masivně hynou mladé ústřice ve věku do dvou let.

Média dokonce hovoří o krizi francouzského "ústřicového průmyslu". Uhynuly miliony kusů.

Ministr: Jednejme rychle

"Ztráty jdou do desítek milionů eur," tvrdí šéf Normandského svazu chovatelů ústřic Joseph Costard.

Foto: Aktuálně.cz

Francouzské ministerstvo zemědělství vyzvalo příslušné experty a specializovaná pracoviště, aby co nejrychleji nalezli příčinu a zabránili dalšímu pokračování katastrofy.

Část vědců se domnívá, že na vině může být letošní vyšší teplota vody v moři. Až o jeden stupeň oproti minulý rokům.

Jiní se domnívají, že mladé ústřice decimuje bakterie, jejíž původ bude velmi pracné a zdlouhavé určit.

Podíl uhynulých ústřic se v jednotlivých regionech pohybuje od čtyřiceti až do sta procent.

130 milionů tun ústřic ročně

Francie je největším producentem ústřic v Evropě. Ve světě jí patří čtvrté místo za Čínou, Japonskem a Jižní Koreou.

Chovem ústřic se zabývá ve Francii zhruba dvacet tisíc lidí. Průměrná produkce v posledních letech byla celkem 130 milionů tun ústřic ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy