Montpellier - Francie je čtvrtý největší vývozce ústřic na světě a ústřice také neodmyslitelně patří k francouzské kuchyni. Alespoň k té středomořské.
Letos to ale vypadá s ústřicemi na francouzských pobřežích velmi špatně. Z důvodu, který zatím vědci nedokáží jednoznačně určit, masivně hynou mladé ústřice ve věku do dvou let.
Média dokonce hovoří o krizi francouzského "ústřicového průmyslu". Uhynuly miliony kusů.
Ministr: Jednejme rychle
"Ztráty jdou do desítek milionů eur," tvrdí šéf Normandského svazu chovatelů ústřic Joseph Costard.
Francouzské ministerstvo zemědělství vyzvalo příslušné experty a specializovaná pracoviště, aby co nejrychleji nalezli příčinu a zabránili dalšímu pokračování katastrofy.
Část vědců se domnívá, že na vině může být letošní vyšší teplota vody v moři. Až o jeden stupeň oproti minulý rokům.
- Přečtěte si: Vědci bijí na poplach. Evropané ničí svá moře
Jiní se domnívají, že mladé ústřice decimuje bakterie, jejíž původ bude velmi pracné a zdlouhavé určit.
Podíl uhynulých ústřic se v jednotlivých regionech pohybuje od čtyřiceti až do sta procent.
130 milionů tun ústřic ročně
Francie je největším producentem ústřic v Evropě. Ve světě jí patří čtvrté místo za Čínou, Japonskem a Jižní Koreou.
Chovem ústřic se zabývá ve Francii zhruba dvacet tisíc lidí. Průměrná produkce v posledních letech byla celkem 130 milionů tun ústřic ročně.