Madrid - Španělé mají další problém. Tentokrát ale nejde o krizi v Katalánsku nebo o příliv migrantů ze severní Afriky.
Řeč je o jedné z nejproslulejších španělských delikates - jamón ibérico neboli iberské šunce. Přesněji řečeno o jejím nedostatku kvůli velkému zájmu… Číňanů.
Po dobrém francouzském vínu, kaviáru a lanýžích se tak jedná o další luxusní zboží ze Západu, které padlo do oka movitým zákazníkům ze říše středu. Navíc je to produkt z vepřového masa, které Číňané milují.
Kvůli zvýšené poptávce po iberské šunce v Číně vyskočila její cena ve Španělsku raketově vzhůru. Trvá totiž celé roky, než se tato pochoutka objeví na pultech obchodů.
Pochoutka z polodivokých prasat
Nejkvalitnější šunka - jamón ibérico de bellota - zraje až 48 měsíců a pochází z polodivokých iberských prasat.
Ta se chovají v krajích u portugalských hranic Extremadura, Kastilia a Leon a Andalusie, kde se volně pohybují po pastvinách mezi duby. Několik měsíců před porážkou se krmí výhradně žaludy.
Poptávka po vzácné šunce teď kvůli Číňanům převyšuje nabídku a Španělé už za ni platí minimálně o deset procent víc. Celá kýta vážící zhruba 7,5 kilogramu se podle britského listu The Telegraph běžně prodává za 300 až 500 eur (asi 7600 až 12 700 korun). Teď je to až o 50 eur víc.
Podle obchodníků bude hůř. "Je nevyhnutelné, že cena ve Španělsku poroste," řekl deníku The Guardian Roberto Batres, ředitel společnosti Shanghai de Delaiberia Gold, která dováží do Číny šunku, víno a olivový olej. "Společnosti s povolením obchodovat v Číně nemají dostatek jamón ibérico de bellota, aby uspokojili tamní poptávku," dodal Batres.
René Lemeé, šéf exportu společnosti Cinco Jotas, řekl listu El País, že Čína je v současnosti zemí, kam se iberské šunky vyváží nejvíce. "Hospodářská krize ve Španělsku přilákala čínské turisty k návštěvě země. Tam se mnozí z nich poprvé setkali s iberskou šunkou a zamilovali si ji," dodal Lemeé.
O tom, jak moc tato španělská delikatesa Číňany zaujala, svědčí i skutečnost, že začali sami dovážet nezpracované maso z iberských vepřů a šunku se pokoušejí vyrábět.
Podle Bartrese je ale příliš slaná a originálu z Iberského poloostrova se nevyrovná.