Japonští šéfkuchaři vyzývají svět: Neprzněte suši

man, Reuters
1. 4. 2008 13:08
V Tokiu se sešel "suši kongres"
Suši táhne vítězně světem.
Suši táhne vítězně světem. | Foto: Archiv Aktuálně.cz

Tokio - Neobvyklý summit pořádala tento týden japonská metropole. Sešli se zde šéfkuchaři, hygienici, restauratéři a dokonce i politici na jednání o typicky japonské záležitosti. Suši.

Japonská pochoutka si v posledních letech podmaňuje svět, nápis suši se začíná stávat všudypřítomným podobně jako třeba hamburger nebo pizza.

Jedno ale Japoncům dělá starosti. Domnívají se, že leckdo ve světě jejich kulinářský poklad devalvuje. Nedostatkem zkušeností, nákupem levných či nevhodných ryb nebo prostě jen snahou co nejrychleji vydělat na značce, která "letí".

Pozor na špatné ryby

Mezinárodní fórum japonské kuchyně, jak se summit oficiálně nazýval, proto vyzval k dodržování určitých zásad pro všechny, kteří chtějí ve světě naplňovat touhy sušichtivých zákazníků.

"Mnoho restauratérů a kuchařů přemýšlí následovně: suši je drahé, tak vydělám na tom, když koupím levnou rybu. To je ale velmi zrádné, protože zdaleka ne každá ryba je vhodná pro suši a konzumaci za syrova," řekl agentuře Reuters majitel Michelinem oceněné restaurace Sushi Ran v Kalifornii Joši Tome.

Japonsko slaví. Narodil se další následník císařské dynastie.
Japonsko slaví. Narodil se další následník císařské dynastie. | Foto: Reuters

Uvedl například, že losos by se nikdy neměl jíst syrový. Má se tepelně zpracovat, marinovat, zmrazit a teprve pak ho použít k přípravě jídla.

Další účastníci také varovali před konzumací syrového krabího masa, které může vést až k otravě.

Japonci nicméně odstoupili od návrhu vytvořit takzvanou sušipolicii, která by monitorovala japonské restaurace ve světě a udělovala by jim hodnocení. Plán měl podporu japonské vlády.

Především prý název byl zvolen nesprávně.

Radit a pomáhat

"Bylo velmi nešťastné použít slovo policie," tvrdí šéf Organizace pro propagaci japonských restaurantů v zahraničí Juzaburo Mogi.

Podle něj by Japonci měli pomoci hlavně svými radami, aby se případy otravy nebo špatné přípravy suši příliš často ve světě neopakovaly.

Bude to však složité, protože řadu bister a restaurací ve světě nabízejících suši ve skutečnosti neprovozují Japonci, ale Thajci, Vietnamci a Číňané, zaznělo na tokijském kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy