Londýn - Velkou Británií hýbe pořádný skandál. Vláda přiznala, že se na trh každý rok dostává maso z 28 tisíc kusů dobytka poraženého kvůli pozitivním testům na tuberkulózu.
Maso nemocných zvířat je distribuováno do škol, nemocnic, armádních kantýn a dalších jídelen. A aby toho nebylo málo, vyšlo najevo, že infikované hovězí poráží a distribuuje samo britské ministerstvo životního prostředí, potravin a záležitostí venkova (DEFRA).
Milionový byznys
S informací přišel list The Sunday Times, podle něhož stát takto ročně získá okolo 10 milionů liber (téměř 303 milionů korun.)
DEFRA na tom nevidí nic špatného. "Veškeré maso pocházející z dobytka poraženého kvůli tuberkulóze prochází přísnou kontrolou. Riziko nákazy z hovězího je minimální, a to i v případě, že je konzumováno syrové nebo nedovařené," stojí v tiskovém prohlášení.
Informaci o důvodu porážky dobytka ale balíčky s masem v regálech supermarketů neobsahují. Krávy a býci, na jejichž mase si pochutnávají také britští školáci, vojáci a pacienti, byli nakaženi bakterií Mycobacterium bovis, přičemž úřady argumentují tím, že je riziko přenosu nákazy na člověka minimální, protože nebezpečné plicní onemocnění u člověka ve většině případů způsobuje jiná bakterie.
Řada obchodních řetězců ale takové maso přesto zařadila na černou listinu. Maso z dobytka trpícího souchotěmi neodebírají například řetězce Tesco, McDonald´s, Burger King, Sainsbury's nebo Waitrose. "Řetězec Tesco takové maso neodebírá kvůli obavám veřejnosti," potvrdila The Sunday Times společnost ve stručném vyjádření.
70 nakažených ročně
Potravinová inspekce provádí kontroly stád každé čtyři roky. V případě pozitivních výsledků musí být nakažený dobytek poražen. Pokud si farmář nezaplatí soukromá jatka, zajistí porážku DEFRA s tím, že majiteli zaplatí kompenzaci podle druhu a stáří zvířete, respektive jeho ceny na trhu.
Maso pak prodává cateringovým firmám a supermarketům.
Tzv. bovinní tuberkulózou se přitom každý rok nakazí na 70 ostrovanů. Příznaky jsou obdobné jako u lidské tuberkulózy - patří k nim těžký kašel, nechutenství a hubnutí.
Lidé se mohou nakazit po konzumaci infikovaného mléka, masa nebo při kontaktu s nemocným zvířetem. Ve dvacátých a třicátých letech byly takové případy poměrně časté - z mléka se každoročně nakazilo až 2500 lidí ročně, upozorňuje deník The Daily Mail.
Podle britské potravinové inspekce ale zatím žádná epidemie mezi dobytkem natož lidmi nehrozí.