Devadesát procent kaviáru pochází od jeseterů žijících v Kaspickém moři, kde nadměrný rybolov po rozpadu Sovětského svazu napáchal nezměrné škody.
Jeseter dospívá do věku, kdy produkuje jikry, až 20 let. V současné době je natolik ohroženým druhem, že například USA zakázaly import nejdražšího kaviáru beluga v naději, že to jeho producenty přiměje dělat víc pro ochranu přírody.
"Do čtyř nebo pěti let už nezůstanou žádné ryby, z nichž se získává kaviár," říká čtyřicetiletý íránský rybář Nazagha Razanía, který ještě pamatuje, jak bohaté úlovky míval, když byl mladý.
Místo ryby škrpály
Snáší se do růžova zbarvený soumrak, Nazagha je na svém rybářském člunu v Kaspickém moři a kontroluje sítě. Sezona lovu jeseterů je v plném proudu, jeho člun ale ulovil za poslední dva měsíce jen jednu rybu, píše server BBC News.
"Ve skutečnosti už je po všem, z moře už není co lovit. Jak nám může rybářská společnost vyplácet mzdu, když nechytíme ani rybu?" znepkojuje se. Je přesvědčen, že patří k poslední generaci rybářů lovících jesetery pro kaviár. Ti jsou podle něj teď jako zlato.
Dneska tu nicméně vládne optimismus, protože se strhla bouřka a rybáři doufají, že jim nahnala ryby do sítí. Zatím ale našli jen kusy naplaveného dřeva a staré škrpály.
Na černém trhu za desetkrát více
Jeden z Nazaghaových rybářů musí zůstat vzhůru celou noc a hlídat sítě před pytláky. Ukazuje pytláckou síť, která je mnohem hustší a jsou v ní zamotaní dva malí jeseteři ještě ani ne rok staří.
Nazagha uvidí v dálce pytlácký člun a žene se za ním. Pytlák si nejprve myslí, že je to hlídka, a dává se na útěk, když si ale uvědomí, že tomu tak není, bez skrupulí zastavuje, aby si poklábosil.
"Salam, Hadži," zdraví se navzájem jako přátelé. Žijí v téže vesnici a dobře se znají. "Samozřejmě, že nechytáme jesetery - lovíme bílé ryby," říká se širokým úsměvem pytlák.
V regionu je vysoká nezaměstnanost a mnozí rybáři nemají jinou možnost než pytlačit, mají-li uživit rodinu. Cena kaviáru na černém trhu je desetinásobně vyšší než legální cena.
Íránští vědci jsou přesvědčeni, že jediným způsobem, jak zachránit průmysl produkující kaviár všech pěti států ležících na březích Kaspického moře, je investovat do alternativní obživy s cílem snížit chudobu, která nutí lidi pytlačit.
Ředitel Mezinárodního centra pro výzkum jeseterů se sídlem v Íránu Mohammad Púrkazemí vysvětluje, že krize se rozhořela po zániku SSSR a vinou nedostatečné státní kontroly nad tímto odvětvím.
Má se za to, že mnohem více než v Íránu bují pytláctví v bývalých sovětských republikách, kde se na něm podílí mafie.
Podle Púrkazemího se každý rok jeseteří populace v Kaspiku prudce snižuje a do 15 let by jeseter mohl zcela vyhynout.
Jeseteři se na Zemi vyskytují již od dob dinosaurů a prokázali pozoruhodnou schopnost přizpůsobit se mnoha změnám v prostředí, které nastaly během posledních 200 milionů let. Dnes však jejich existenci ohrožuje honba za ziskem.