Nápoj nazvaný X-beer 33 s 33 stupni je podle výrobců určitě nejsilnějším pivem v Česku a zřejmě i v Evropě. O stupeň překonává rakouský Samichlaus Bier, který výrobce označuje za nejsilnější ležák na světě. Na tvrzení o světovém primátu si zatím výrobci X-Beeru netroufli.
Pivo jako víno
Mok má asi 12,6 procent alkoholu, tedy až třikrát víc než klasická dvanáctka a srovnatelně s vínem. Proto je radno pít ho po decilitrových či dvoudecilitrových skleničkách, jinak piják podle slov sládků nemusí odejít z hospody po svých.
"Třetinka je optimální množství pro dva," řekl dnes při křtu piva Jan Göttel, jeden z provozovatelů restaurace a minipivovaru U Medvídků. Vedle výjimečné síly je exkluzivní i cena X-Beer, 111 korun za třetinkovou láhev. Podle Göttela zatím ale zájem o specialitu překonává očekávání. První zkušební várka piva se 30 stupni, která čítala 500 lahví, zmizela za dva dny. A hrnou se další objednávky.
Nápoj je poměrně hodně sladký, což mu může získat přízeň i u žen.
Hrnečku vař
"Výroba extra silného piva je poměrně náročná a trvá minimálně půl roku až sedm měsíců," uvedl Jan Šuráň z firmy Pivo Praha, která je dodavatelem technologie.
Vaření se přitom neobejde bez některých úskalí, která skýtá například vysoká hustota roztoku sladu s vodou. "Když se pak přidá chmel, je to někdy jako hrnečku, vař," doplnil sládek minipivovaru Ladislav Veselý.
Minipivovar U Medvídků, otevřený loni v dubnu, je v současnosti nejmenším českým restauračním pivovarem.