Škvarkový fenomén názorně ukazuje, jak umí být hodnota zboží relativní. Řečeno ekonomickou teorií: cena této komodity má velmi nízkou cenovou elasticitu, což znamená, že jen málo zákazníků ji přestane kupovat, když výrazněji zdraží. Prodejci, kteří umějí škvarky poutavě nabídnout, na tom mohou dobře vydělat.
Porovnání cen v jedenácti vybraných obchodech a řeznictvích ukazuje, že mezi hodnotou škvarků mohou být i několikanásobné rozdíly. Nejlevnější škvarky nabízí společnost Globus. Za 100 gramů výrobku koupeného u pultu zaplatíte u kasy hypermarketu necelých deset korun (9,90 Kč).
Podívejte se, jak připravit škvarky doma
Pokud si zboží se stejným jménem koupíte u pultu prodejny Farma Natura (viz foto u článku), musíte si připravit čtyřikrát vyšší částku (39,50 Kč). Škvarky jsou však navíc vylepšené o příchuť, například paprikovou či česnekovou.
Za uvedenou cenu blížící se čtyřiceti korunám si však v řeznické franšíze Novák maso-uzeniny pořídíte například výrobek uherský salám, který se vyrábí z libového vepřového masa technicky náročným procesem, šunku od kosti či Prosciutto Crudo.
V Tesku si pak za zhruba poloviční cenu koupíte vakuovanou šunku nejvyšší jakosti (22,90 Kč) či poličan (21,90 Kč).
![Jak vyrobit škvarky](http://cdn.xsd.cz/resize/edaf263641773cc4a26b5e247cb02da3_extract=292,107,1032,773_resize=576,432_.jpg?hash=0e9969e4018ddee43b28caa403276ce3)
Jak vyrobit škvarky
Co to jsou škvarky:
Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbude po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku i dalších zemích jsou nejčastěji získávány při škvaření vepřového sádla.
Postup přípravy
- Sádlo zbavené kůže nakrájejte na 1 až 2 cm kostky. Vložte je do hrnce, podlijte vodou a škvařte tak dlouho, až zezlátnou. Pokud je chcete zlatavější, škvařte je déle.
- Obsah hrnce slijte přes husté síto a tím oddělte škvarky od sádla. Sádlo nalijte nejlépe do porcelánové misky a nechejte ztuhnout. Můžete ho kromě mazání na chleba využít při vaření a pečení.
- Škvarky důkladně vymačkejte, aby v nich nezůstalo mnoho sádla.
- Vymačkané škvarky rozložte na plech, posolte, pokmínujte, promíchejte a nechejte vychladnout.
Zdroj: Vareni.cz
Pavel Holeček, který v Globusu odpovídá za zpracování čerstvých masných výrobků, připouští, že velký rozptyl cen u škvarků patří k anomáliím. Globus prodává levné škvarky i proto, že si je vyrábí na pult sám a cestou se tak k jejich ceně nepřipočítávají marže dalších zprostředkovatelů.
Dražší škvarky od konkurence se podle něj za vyšší cenu prodávají nejčastěji třeba v případě, že mají "příběh". "Jsou to takové ty škvarky typu 'od babičky či od dědečka, tradiční, vesnické…', kdy jde většinou o vyškvařený bok či osmažené sádlo a skutečně se to obchoduje v takto vysokých cenách, protože se jedná spíše o exkluzivní výrobky typu 'snack'," říká Holeček.
Chuť těchto škvarků se pak může blížit i pocitu, který popisovali v Osudech dobrého vojáka Švejka rekruti ve vojenské nemocnici posádkové věznice takto: "Takový škvarek nesmí být ani příliš měkký, ani příliš tvrdý. On nesmí chroupat, to je přepálen. Musí se rozplynout na jazyku a nesmíte mít přitom dojem, že vám teče sádlo po bradě…"
Pro vyšší cenu škvarků má pochopení i Tomáš Mareš, řezník francouzské restaurace La Gare, která vaří francouzskou kuchyni. "Trochu tomu rozumím, že škvarky nejsou tak levné, protože kvalitního sádla není v praseti k celkovému objemu masa zase tolik. A když si to někdo za tu cenu koupí, tak proč ne," říká Mareš.
Kolik stojí škvarky | |||
Prodejna | Název | Cena za výrobek | Cena za 100 g |
Globus (Praha Čakovice) | Vepřové syrové sádlo škvařené (pultový prodej) | 26,1 Kč/264 g | 9,90 Kč |
Kaufland ( Liberec, Staré Pavlovice) | Selské škvarky | 25,90 Kč/180 g | 14,39 Kč |
Novák maso-uzeniny (Praha, Bořislavka) | Křupavé škvarky (pultový prodej) | 19,90 Kč/100 g | 19,90 Kč |
Tesco (Praha Smíchov) | Vepřové škvarky (pultový prodej) | 19,90 Kč/100 g | 19,90 Kč |
Procházka maso-uzeniny (Liberec, Staré Pavlovice) | Škvarky k pivu | 59,90 Kč/250 g | 23,96 Kč |
Tesco (Praha Smíchov) | Křupavé vepřové škvarky | 56,90 Kč/200 g | 28,45 Kč |
Albert (Nisa Liberec) | Křupavé vepřové škvarky | 59,90 Kč/200 g | 29,95 Kč |
Farma Natura (Nisa Liberec) | Maďarské, paprikové, česnekové (pultový prodej) | 39,50 Kč/100 g | 39,50 Kč |
Kolik stojí dražší či exkluzivnější uzeniny | |||
Poličan | 21,90 Kč/100 g | 21,90 Kč | |
Šunka od kosti | pultový prodej | 21,90 Kč/100 g | 21,90 Kč |
Šunka nejvyšší jakosti | pultový prodej | 22,90 Kč/100 g | 22,90 Kč |
Gurmán v pepři | pultový prodej | 29,90 Kč/ 100 g | 29,90 Kč |
Gurmán v parmezánu | pultový prodej | 29,90 Kč/ 100 g | 29,90 Kč |
Uherský salám | pultový prodej | 39,90/100 g | 39,90 Kč |
Křemešník Premium | 34,90/80 g | 43,63 Kč | |
Chorizo extra | 39,90 Kč/ 80 g | 49,88 Kč | |
Zdroj: Ceny jednotlivých obchodů (únor až březen 2019). Lidl (Praha Petrská čtvrť); Penny Market (Chrastava); Billa (Praha Karlín) - škvarky nenabízejí ve standardní nabídce. |