Štrasburk - Zveřejňování původu masa v obchodech a restauracích, by mělo být ve všech zemích Evropské unie povinné, a to i u hotových jídel. Kontroly by měly být přísnější a sankce za podvody vyšší. Požadují to poslanci Evropského parlamentu.
V dnes schválené zprávě apelují na Evropskou komisi, aby vytvořila nový systém včasného varování členských zemí před podvody s potravinami.
Parlament ve Štrasburku tím reagoval na loňský celoevropský skandál s nepřiznaným koňským masem v pokrmech, které jejich výrobci vydávali za hovězí.
Současný evropský systém v minulosti kritizovala mimo jiné i Česká republika.
"Jsou nutné přísnější tresty a při opakovaných podvodech musí být odňata těmto podnikům licence," požaduje zpravodajka zprávy Esther de Langeová z lidovecké frakce (EPP). Dokument pokládá za nedostatečný návrh Evropské komise, aby sankce za porušení předpisů dosahovala přinejmenším výše profitu nepoctivého výrobce.
Čtyřnásobné sankce
Navrhuje, aby tresty za potravinářské podvody byly mnohem více odstrašující a odpovídaly minimálně dvojnásobku odhadovaného obohacení nepoctivců.
Někteří europoslanci by přitom šli ještě dál. "Sankce by měly být ztrojnásobeny, možná i zečtyřnásobeny," soudí irský poslanec Seán Kelly z EPP, jehož zemi skandál s nepřiznaným koňským masem propuknul.
Jedna z irských firem dodávala koninu vydávanou za hovězí i do Česka. Podle Gillese Pargneauxe z frakce sociálních demokratů a socialistů (S&D) byly v roce 2012 odhaleny podvody s potravinami za 49 miliard eur (1,3 bilionu korun) a od té doby se tato suma zvýšila o 60 procent.
Hrozba tvrdšího postihu má podle europoslanců jít ruku v ruce s přísnějšími kontrolami v potravinářství. "Potřebujeme úplně nový přístup. Kontroly musí být méně předvídatelné. Je třeba méně administrativních kontrol a více kontrol na místě a také více přeshraniční spolupráce," zdůraznila de Langeová.
Zefektivnění kooperace mezi jednotlivými členskými zeměmi při potírání podvodů v potravinářství má napomoci také nový systém včasného varování.
"Těch 28 národních kontrolních systémů musí být daleko lépe zkoordinováno a vzájemně uzpůsobeno, abychom pokryli celou Evropu," poznamenala nizozemská europoslankyně.
Zpráva rovněž vyzývá Evropskou komisi, aby se se členskými zeměmi dohodla na jednotné definici toho, co je to potravinářský podvod. Každý stát unie ho totiž definuje jinak, což znesnadňuje jeho potírání. Evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik označil boj proti podvodům v potravinářství za zásadní prioritu Evropské komise.
Stávající varovný systém Češi v minulosti kritizovali kvůli rychlosti informování o výskytu potenciálně nebezpečných potravin, například při skandálu s odhalením dioxinu v německých vejcích a drůbežím a vepřovém mase před třemi roky.