Zetor loni prodal 4667 traktorů, rekordní rok nepřekonal

ČTK ČTK
30. 3. 2014 15:31
Rok 2012 byl pro firmu od nástupu hospodářské krize v prodejích nejúspěšnější.
Foto: Zetor

Brno – Výrobci traktorů Zetor klesly loni prodeje meziročně o pět procent na 4667 kusů. V rámci veletrhu Techagro to sdělili představitelé brněnské společnosti.

"Ve srovnání s rokem 2012 se jedná o velmi mírný pokles, který nepovažujeme za projev snížení zájmu o traktory značky Zetor. Tento mírný pokles souvisí s řadou faktorů, mezi které patří například výše dotací na zahraničních trzích," okomentoval loňské prodeje finanční ředitel Zetoru Lukáš Krejčíř.

Rok 2012 byl pro firmu od nástupu hospodářské krize v prodejích nejúspěšnější.

Skupina Zetor loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o sedm procent na 323 milionů korun. Za dobrými výsledky stojí jak velká poptávka po nejnovějším modelu Major, tak zefektivněná výroba.

Loni putovalo na zahraniční trhy 86 procent produkce společnosti. Mezi nejvýznamnější odběratele patřily USA, Británie, Maďarsko, Litva, Gruzie, Polsko a Skandinávie.

Firma loni představila nový model Major. Odhad při zahájení sériové výroby v únoru předpokládal 900 strojů, avšak do konce roku jich společnost vyrobila 1300. Nový model traktoru představí Zetor v pondělí právě na veletrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy