Zaměstnanci Amazonu v Německu stávkují za vyšší platy. Chtějí vydržet do Štědrého dne

ČTK ČTK
21. 12. 2015 12:39
V distribučních centrech v Rheinbergu, Werne, Grabenu a Koblenci budou zaměstnanci stávkovat až do 24. prosince. V Bad Hersfeldu stávka potrvá do úterního večera. V Lipsku je prozatím ohlášena jednodenní protestní akce, ale odbory upozornily, že je možné ji prodloužit. Amazon se nevyjádřil k tomu, zda bude mít stávka nějaký dopad na včasné dodávky zboží zákazníkům.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Berlín - Zaměstnanci v šesti z devíti německých distribučních středisek amerického internetového obchodu Amazon zahájili dnes dopoledne stávku. Ve čtyřech centrech by měla trvat až do Štědrého dne, uvedl odborový svaz Verdi, který chce protestní akcí dosáhnout zvýšení mezd zaměstnanců Amazonu. Firma neuvedla, jaký dopad bude mít stávka na dodávky zboží zákazníkům.

V distribučních centrech v Rheinbergu, Werne, Grabenu a Koblenci budou zaměstnanci stávkovat až do 24. prosince. V Bad Hersfeldu stávka potrvá do úterního večera. V Lipsku je prozatím ohlášena jednodenní protestní akce, ale odbory upozornily, že je možné ji prodloužit.

Amazon se nevyjádřil k tomu, zda bude mít stávka nějaký dopad na včasné dodávky zboží zákazníkům. Při předchozích protestních akcích svazu Verdi však internetový obchod nahradil výpadek německých distribučních středisek jinými zařízeními v Evropě a většina zákazníků nic nepocítila.

Odbory se dlouhodobě přou s vedením Amazonu o platové podmínky. Svaz Verdi žádá, aby zaměstnanci v distribučních centrech dostávali mzdy podle kolektivních smluv pro maloobchod a zásilkový prodej. Amazon nyní na své zaměstnance uplatňuje pravidla pro odvětví logistiky, ve kterém jsou mzdy nižší.

"Dokud se bude zásilkový obchod zdráhat jednat o pracovních podmínkách, bude stále docházet ke stávkám," uvedla dnes Stefanie Nutzenbergerová z vedení svazu Verdi. "Amazon by se konečně měl vzdát nepřátelského postoje k odborům a poskytnout zaměstnancům takové pracovní podmínky, které jim umožní zajistit svou existenci," doplnila.

Svaz Verdi se snaží stávky organizovat především v předvánočním období, kdy je obchodní špička a protestní akce může firmu zasáhnout nejvíce. Amazon čelil vánočním stávkám v Německu také v uplynulých dvou letech, společnost však na požadavky odborů nepřistoupila.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě a Německo je pro něj druhý nejvýznamnější trh po Spojených státech. V devíti distribučních střediscích zaměstnává zhruba 10 000 stálých pracovníků, kromě toho najímá v době obchodní špičky tisíce brigádníků.

V září Amazon otevřel distribuční centrum také v Dobrovízi u Prahy. Do roku 2018 v tomto centru najde práci 2000 stálých a 3000 sezonních zaměstnanců. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města kolem změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.

 

Právě se děje

Další zprávy