Věštec z Omahy hromadí hotovost. Buffett čeká novou finanční krizi, obávají se trhy

Ekonomika Ekonomika
11. 11. 2021 10:41
Pravidlo číslo jedna: Nesmíš přijít o peníze. Pravidlo číslo dvě: Nezapomeň na pravidlo jedna. Tím se údajně řídí i legendární investor Warren Buffett. Za svou kariéru ztratil miliardy, a to hlavně ve finanční krizi v roce 2008. Letos začala jeho firma Berkshire Hathaway hromadit hotovost - prodává balíky akcií a odkupuje ty vlastní. Šíří se tak spekulace, zda věštec z Omahy nečeká další krizi.
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku věštec z Omahy. Podle údajů agentury Bloomberg je Buffett desátým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 105 miliard dolarů, tedy v přepočtu zhruba 2,3 bilionu korun.

Finanční polštář, který si jeho investiční gigant Berkshire Hathaway letos vytváří a vzbuzuje tím na trhu zvědavost, zatím dosáhl částky 149 miliard dolarů, tedy přes tři biliony korun.

Jak upozornily Hospodářské noviny (HN), jen v letošním třetím čtvrtletí dosáhl byznysmenův čistý prodej akcií dvou miliard dolarů (44 miliard korun). Čistý prodej znamená, že Buffett prodává více akcií, než nakupuje. Neznamená to tedy, že by se rozhodl masivně investice rozprodávat, ale že pouze balancuje celé své investiční portfolio.

Podobné kroky Buffettova firma dělala právě během finanční krize před 13 lety. Jenže nyní jde stále jen o zlomek financí v miliardářově portfoliu. Šéf investičních analýz společnost Fichtnere Tomáš Tyl pro HN potvrdil, že se skutečně nejedná o dramatické výprodeje, ale spíše "ladění portfolia".

Investoři se totiž běžně snaží ve svých portfoliích udržet předem stanovený poměr mezi hotovostí a třeba právě akciemi. Když hodnota akcií roste, roste jejich podíl v portfoliu. K dosažení původního poměru je tak potřeba akcie odprodat.

A toto nyní provádí podle Tyla zřejmě i Buffett. Akciové trhy totiž letos prudce rostou, například americký index S&P 500 přidal od začátku roku více než čtvrtinu. 

Vývoj amerického indexu S&P 500 za pět let (v bodech)

Foto: Google

Sám Buffett navíc už několikrát uvedl, že je pro něj stále těžší nalézt vhodné investice - na trhu totiž většinou hledá spíše podhodnocené akcie. To zase vysvětluje zmíněné masivní odkupy vlastních akcií, které ve třetím kvartále dosáhly objemu 7,6 miliardy dolarů (166 miliard korun). K tomu se většinou firmy uchylují, když mají navíc hotovost, kterou nemají kam investovat. Tyto transakce jsou zároveň jednou z cest, jak odměnit vlastní akcionáře, neboť tlačí na růst cen svých akcií, vysvětlují dále HN.

Za hromaděním hotovosti, čistým prodejem akcií původně nakoupených firem a zpětnými odkupy vlastních akcií tak podle expertů stojí jednak přirozené ladění portfolia v důsledku rostoucích trhů a jednak snižující se příležitosti k investicím.

Investor Buffett nic o tom, že by čekal na burzách velký krach, zatím neříká. Konglomerát Berkshire Hathaway ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o 18 procent na 6,47 miliardy dolarů (zhruba 141 miliard korun). Řada podniků, které gigant vlastní, se totiž dál zotavovala z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.

Čistý zisk společnosti Berkshire se ve třetím čtvrtletí naopak meziročně propadl o 66 procent na 10,3 miliardy dolarů (225 miliard Kč). Tento zisk však zahrnuje také nerealizované zisky či ztráty u hodnoty investic, takže prochází značnými výkyvy a nemá velkou vypovídací hodnotu ohledně skutečných výkonů firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy