Vysokoškolský diplom z ČSSR platí i v Kanadě, technik uspěl

ČTK ČTK
4. 3. 2014 9:47
Absolvent vysokých škol z bývalého Československa se po dlouhých letech dočkal uznání svých titulů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Calgary - Absolvent dvou technických vysokých škol z bývalého Československa se v Kanadě po dlouhých letech dočkal uznání svých titulů. Komise pro lidská práva kanadské provincie Alberta uznala stížnost inženýra chemie Ladislava Mihalyho, jemuž odmítla místní profesní asociace akceptovat čtyři desetiletí staré tituly z univerzit v Praze a Bratislavě. Podle rozhodnutí komise, proti němuž se kanadští inženýři odvolali, nemusí rodák ze Slovenska skládat v Kanadě nové zkoušky.

Podle kanadského listu Edmonton Journal požádal Mihaly Asociaci profesionálních techniků a geodetů Alberty (APEGA) o akreditaci v roce 1999. Dozvěděl se však, že jeho tituly z pražské a bratislavské technické univerzity asociace neuznává a musí složit nové zkoušky. To odmítl a před více než deseti lety se obrátil na komisi pro lidská práva s tím, že obyvatelé zemí EU nemusí podobné testy absolvovat. Bez ohledu na to, že Mihaly získal tituly v 70. letech v tehdejším socialistickém ČSSR, které členem evropského společenství nebylo, mu komise v únoru dala za pravdu.

Podle jejího předsedy Moosy Jiwajiho postupovala APEGA v Mihalyho případě nesprávně, jako činí v řadě případů přistěhovalců z dalších zemí východní Evropy či Afriky. "... povaha jistých principů uplatňovaných APEGA na některých imigrantech s diplomy ze zahraničí, jako je pan Mihaly, se zdá být příliš omezující a rozděluje přistěhovalce nikoli podle jejich individuálních schopností, ale spíše podle zemí, v nichž obdrželi diplom," uvedl Jiwaji ve zdůvodnění verdiktu.

APEGA se proti rozhodnutí vládní komise, které se podle kanadských médií může stát precedentem, hodlá odvolat.

Mihaly bez ohledu na verdikt bude muset absolvovat zkoušky z kanadského práva a etiky, u kterých již třikrát neuspěl.

 

Právě se děje

Další zprávy