Výrobce léků Bayer kupuje divizi svého konkurenta Merck

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 5. 2014 14:19
Bayer se zřejmě stane druhým největším světovým dodavatelem léků, na které není nutný lékařský předpis.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Frankfurt/New York - Německá farmaceutická společnost Bayer koupí za 14,2 miliardy dolarů (asi 280 miliard korun) divizi výroby volně prodejných přípravků pro péči o zdraví amerického konkurenta Merck & Co. Bayer se tak stane druhým největším světovým dodavatelem léků, na které není nutný lékařský předpis. Jedničkou na tomto trhu je americká společnost Johnson & Johnson.

Transakce ještě musí získat souhlas ze strany regulačních orgánů. Její dokončení se očekává ve druhé polovině letošního roku. Podle agentury Reuters jde o největší akvizici v německém farmaceutickém sektoru od roku 2006, kdy Bayer převzal konkurenta Schering.

"Akvizice je významným milníkem na naší cestě k vedoucímu postavení v atraktivním sektoru léků bez předpisu," uvedl šéf německého podniku Marijn Dekkers.

Divize Mercku vyrábí například ochranný krém proti slunci Coppertone či přípravek proti alergii Claritin. Mezi nejznámější produkty společnosti Bayer patří přípravek proti bolesti Aspirin. Společnost nabízí například i prostředky pro péči o pleť Bepanthen a krémy proti mykózám Canesten.

Merck hodlá výtěžek z prodeje divize využít k investicím do oblastí s vysokým růstovým potenciálem. Mezi zájemce o divizi Mercku podle dřívějších informací patřil i britský výrobce spotřebního zboží Reckitt Benckiser Group.

Transakce je další z řady velkých akvizic ve farmaceutickém sektoru. Kanadská farmaceutická společnost Valeant Pharmaceuticals v dubnu například podala nabídku na převzetí amerického výrobce botoxu Allergan za zhruba 47 miliard dolarů.

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca minulý týden odmítla nejnovější návrh na převzetí od amerického farmaceutického obra Pfizer ve výši 106 miliard dolarů. Předpokládá se ale, že Pfizer bude o spojení obou firem nadále usilovat.

 

Právě se děje

Další zprávy