Výnosy britských dluhopisů klesly poprvé do záporných čísel

ČTK ČTK
10. 8. 2016 14:04
Trh podle agentury Reuters reaguje zvýšenými nákupy britských obligací na to, že centrální bance Bank of England se v úterý nepodařilo koupit na trhu státní dluhopisy v plánovaném množství. Výnosy dluhopisů bezpečných zemí v čele s Německem v poslední době výrazně klesají a jejich pokles se zrychlil po červnovém hlasování Britů o odchodu z Evropské unie. Německé dluhopisy jsou v záporném pásmu už delší dobu.
Foto: Reuters

Londýn - Výnosy některých britských státních dluhopisů dnes sestoupily vůbec poprvé do záporného pásma. Trh podle agentury Reuters reaguje zvýšenými nákupy britských obligací na to, že centrální bance Bank of England (BOE) se v úterý nepodařilo koupit na trhu státní dluhopisy v plánovaném množství.

Výnos "giltu" s ročním kuponem 4,75 procenta a splatností v březnu 2020 klesl dopoledne na -0,012 procenta a do záporných čísel sestoupily i výnosy dvou dalších dluhopisových emisí. Podle fondu M&G se to stalo poprvé v historii obchodování s britskými vládními dluhopisy.

Výnosy dluhopisů bezpečných zemí v čele s Německem v poslední době výrazně klesají a jejich pokles se zrychlil po červnovém hlasování Britů o odchodu z Evropské unie. Německé dluhopisy jsou v záporném pásmu už delší dobu a kupci nových německých obligací akceptují, že za své půjčky Berlínu nic nedostanou a budou ještě muset zaplatit.

BOE v úterý poprvé nenašla na trhu dostatek prodejců vládních dluhopisů, jejíchž nákupy podporuje domácí ekonomiku od krize v roce 2009. Ke splnění cílového objemu, přesahujícího miliardu liber, jí chybělo 52 milionů liber.

BOE minulý týden ve čtvrtek snížila základní úrok a oznámila, že napumpuje do ekonomiky dalších 60 miliard liber prostřednictvím nákupu státních dluhopisů, aby zmírnila negativní dopady rozhodnutí Británie odejít z EU.

Dnes BOE sdělila, že zatím se o nahrazení výpadku v programu dluhopisových nákupů pokoušet nebude a odloží to o tři až šest měsíců. To přispělo k dalšímu poklesu dluhopisových výnosů.

 

Právě se děje

Další zprávy