Zájem lidí o nové výroční dvacky je obrovský. Na výměnu čekali před ČNB celé hodiny

Zájem lidí o nové výroční dvacky je obrovský. Na výměnu čekali před ČNB celé hodiny
První den výměny nových dvacetikorun vydaných ke stoletému výročí republiky.
První den výměny nových dvacetikorun vydaných ke stoletému výročí republiky.
První den výměny nových dvacetikorun vydaných ke stoletému výročí republiky.
Foto: Kateřina Hovorková
Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
24. 10. 2018 14:49
Stovky lidí už od brzkých ranních hodin čekaly u hlavního pražského sídla České národní banky, aby si vyměnily peníze za nové oběžné dvacetikoruny, které banka vydala u příležitosti 100. výročí vzniku československého státu. O mimořádnou emisi mincí je obrovský zájem i v dalších městech.

Od klasické dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se nové vzory liší jinou rubovou stranou. Ta má tři varianty a nese portréty hlavních tvůrců československého státu - Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

"Protože se nejedná o pamětní, ale oběžné mince, nejsou distribuovány smluvními partnery České národní banky. Je možné si je pouze vyměnit za jiné mince či bankovky na územních pracovištích banky, tedy v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích, a to v běžných pokladních hodinách," říká tisková mluvčí banky Petra Vodstrčilová, podle níž se dnes dlouhé fronty tvoří nejenom u banky v centru Prahy, ale také na ostatních místech v republice. 

Maximálně devět mincí na osobu

"Nové mince se těší velkému zájmu veřejnosti. To je v případech takovýchto mimořádných emisí, a to obzvlášť v první den, kdy jsou k dostání, přirozené. Ujišťujeme veřejnost, že mince budou k dostání i v dalších dnech," doplňuje mluvčí Vodstrčilová. 

V Praze musela banka nainstalovat uzávěru fronty, od které dál už dnes zájemce neuspokojí. Novými dvacetikorunami se tak dnes v Praze pochlubí jen několik set osob. 

ČNB stanovila limit výměny na tři kusy mincí od každého vzoru na osobu, celkem tedy devět mincí v celkové hodnotě 180 Kč. Do oběhu se dostane 200 tisíc kusů mincí od každého motivu, celkem tedy 600 tisíc mincí emise s názvem Významné osobnosti československého státu. Toto množství by podle banky mělo zájem veřejnosti uspokojit. 

Budou mít tyto mimořádné mince v budoucnu i mimořádnou cenu? A zjistěte, zda se už dnes dají v našich peněženkách najít numismatické zajímavosti a proč jejich hodnota roste? Čtěte v následujícím přehledu:

 

Právě se děje

Další zprávy