Poště se povedlo prodat unikátní klášter v centru Prahy. Požadovala 353 milionů

Klikněte pro vstup do galerie.
Pošta se objekt snažila prodat několik let. Minimální cena byla snížena oproti původní nabídce z roku 2016 zhruba o 120 milionů korun. Bývalý řeholní dům benediktinek sídlí v sousedství Kinského zahrady v Holečkově ulici. Součástí areálu je původně konventní kostel Zvěstování Páně, lidově zvaný svatého Gabriela.
Areál bývalého kláštera sv. Gabriela nabídla už v minulosti opakovaně formou elektronické aukce, tehdy se však nepřihlásil nikdo, kdo by splňoval podmínky. Pošta proto aukci už dvakrát zrušila. Česká pošta se plánuje během příštích tří let zbavit nepotřebného majetku za zhruba 2,7 miliardy korun.
Podle webu České pošty se dražby mohl zúčastnit každý, kdo by měl o klášter opravdový zájem - to však musel stvrdit složením kauce ve výši 17 667 500 korun. O areál projevila zájem Praha 5. Její zastupitelé nedávno schválili výzvu, podle níž by se v případě neúspěchu dnešní dražby mělo o jeho získání pokusit ministerstvo kultury nebo hlavní město. V usnesení chybí, k čemu by měl areál v rukou Prahy nebo státu sloužit. Sama městská část na koupi nemá prostředky.
Před třemi lety pošta zrušila i první elektronickou aukci s vyvolávací cenou 420 milionů korun. Závaznou nabídku tehdy předložila pouze jedna firma, ale s formálními chybami. Poté pošta areál neúspěšně nabízela ještě dvakrát, naposled stejně jako nyní za 370 milionů.
Foto: Sreality.cz
Ekonomika Ondřej Neufus Ekonomika, Ondřej Neufus
Aktualizováno 20. 11. 2019 14:59
Česká pošta v opakované elektronické aukci po letech prodala areál bývalého kláštera sv. Gabriela na pražském Smíchově. Nabídková cena byla snížena o desítky milionů na 353 milionů korun, což odpovídá znaleckému posudku. Areál nabídla v aukci už několikrát, nepřihlásil se však nikdo, kdo by splňoval podmínky. Podívejte se, v jakém stavu je klášter nyní.
 

Právě se děje

Další zprávy