VW bude žádat odškodné po bývalém šéfovi koncernu a řediteli Audi

ČTK ČTK
26. 3. 2021 13:32
Německý automobilový koncern Volkswagen bude požadovat náhradu škody za skandál kolem podvodů s výfukovými plyny po bývalém šéfovi Martinu Winterkornovi a po bývalém řediteli automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. Volkswagen to v pátek uvedl po zasedání dozorčí rady.
Martin Winterkorn, bývalý šéf VW.
Martin Winterkorn, bývalý šéf VW. | Foto: Reuters

Po rozsáhlém vyšetřování firma došla k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře, pochybení ze strany jiných členů managementu ale nezjistila. Informovala o tom agentura DPA.

Jak velkou finanční částku bude koncern po bývalých šéfech požadovat, zatím neuvedl. Vyšetřování si kladlo za cíl zjistit, zda Winterkorn a Stadler mají na svědomí nedostatky v řízení a kontrole, které vyšly najevo po vypuknutí dieselové aféry v září 2015. Volkswagen tehdy v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že nainstaloval asi do 11 milionů naftových aut po celém světě software, který umožňoval manipulovat s testy.

Skandál s měřením emisí vyvolal globální odpor vůči naftovým vozům a Volkswagen už na pokutách, různých vyrovnáních a dalších nákladech kvůli soudním sporům zaplatil desítky miliard eur.

Winterkorn z postu šéfa Volkswagenu krátce po vypuknutí skandálu odstoupil. Zdůraznil ale, že si není vědom žádných pochybení. Kvůli dieselové aféře stane i před soudem v Braunschweigu, který by měl případ začít projednávat v polovině září. Vedle Wintekorna soud přezkoumá i roli dalších čtyř vrcholných manažerů, z nichž někteří už firmu opustili. Stadler se už ze spoluviny na manipulacích výfukových testů zodpovídá před mnichovským zemským soudem.

 

Právě se děje

Další zprávy