Vítkovické hutě Evraz koupili Ukrajinci z Donbasu

ČTK ČTK
16. 4. 2014 11:05
Obchod za necelých šest miliard korun ze začátku dubna realizovala skupina kyperských investorů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Moskva/Ostrava - Vítkovické hutě od ruské skupiny Evraz koupili Ukrajinci z ocelářského holdingu Průmyslový svaz Donbasu (ISD). Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký transakci.

Evraz zveřejnil informace o prodeji 4. dubna s tím, že českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS) zakoupila skupina pěti kyperských investorů. Až nyní se ale podle ruského listu ukázalo, kdo je skutečným kupcem. Společnost EVS na dotaz odmítla podrobnější informace sdělit.

Cena za EVS činila 89 milionů dolarů (téměř 1,8 miliardy korun). Noví majitelé rovněž převzali závazky za 198 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun). Celková hodnota transakce tak dosáhla 287 milionů dolarů (5,7 miliardy korun).

Jedním z největších investorů v Průmyslovém svazu Donbasu je prý i bývalý spoluvlastník Evrazu Alexandr Katunin. Minoritním akcionářem je mimo jiné guvernér Doněcké oblasti Sergej Taruta.

Mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica dnes zopakoval informace z počátku dubna, podle kterých EVS koupila skupina pěti investorů, a ke zprávám ruského listu ČTK řekl: "Stoprocentní podíl ve společnosti Evraz Vítkovice Steel získala skupina soukromých investorů, kterými jsou Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Každý z nich získal podíl 20 procent. Žádné další informace k tomu nemůžeme sdělit."

Průmyslový svaz Donbasu (ISD) sídlí v Doněcku a s produkcí více než deseti milionů tun oceli ročně byl zařazen mezi 40 největších světových výrobců oceli, píše se na webu společnosti, která kromě domácí Ukrajiny působí také v Polsku a v Maďarsku.

Hospodářské noviny dnes s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsaly, že Průmyslový svaz Donbasu měl o vítkovické hutě zájem už při jejich privatizaci v roce 2005. Poskytl ale tehdy údajně málo informací a nepředložil kvalitní podnikatelský plán.

 

Právě se děje

Další zprávy