V Německu druhým dnem stávkují strojvedoucí, cesta z Berlína do Prahy trvá osm hodin

ČTK ČTK
12. 8. 2021 9:33
V Německu druhým dnem stávkují strojvedoucí, cesta z Berlína do Prahy trvá osm hodin

Ani druhý den stávky strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB) za vyšší mzdy nepřinesl zlepšení pokud jde o výpadky dálkových spojů: stejně jako ve středu i ve čtvrtek vyjíždí zhruba každý čtvrtý dálkový vlak. V regionální dopravě je situace příznivější. Dopady stávky, která skončí v pátek v 02:00, se liší podle regionů, na východě země je situace nejvážnější. Dráhy na některých dálkových spojích vypravují místo vlaků autobusy. Srovnávací portál Check24 hlásí, že zájem o výpůjčku aut oproti předchozímu týdnu vzrostl o více než 70 procent.

DB kvůli stávce připravily náhradní jízdní řády, které mají zajistit spojení mezi velkými městy. Zejména na západě Německa, kde mnozí strojvedoucí se starými pracovními smlouvami nemohou stávkovat, se daří udržovat dvouhodinové intervaly na klíčových tratích. To platí především o Porýní, Porúří a také Bavorsku. Na východě vlaky jezdí nepravidelně.

Zcela odřeknuty byly přímé vlaky mezi Berlínem a Prahou, spoje jezdí jen z Drážďan. Cesta z německého hlavního města do Prahy se tak nyní protáhne na osm hodin, což je dvojnásobek běžné doby. Počítat je nutné také se zhruba pěti přestupy. Dnes odpoledne ale dráhy vypraví spoj, který slibuje jen jeden přestup v Drážďanech, cesta ovšem i tak potrvá šest hodin a dvacet minut.

 

Právě se děje

Další zprávy