V EU si nejméně s webem rozumí Rumuni a Bulhaři, ČR za průmě

ČTK ČTK
18. 12. 2013 22:30
V Česku s internetem nikdy nepracovalo 17 procent obyvatel, zjistil průzkum.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Brusel - S internetem si v rámci Evropské unie nejméně rozumí Rumuni, Bulhaři a Řekové, příznivými údaji se ve srovnání se Seveřany ale nemůže pochlubit ani Česká republika. Vyplývá to z ve středu zveřejněné zprávy evropského statistického úřadu Eurostat.

Celosvětovou počítačovou síť podle Eurostatu nikdy nepoužilo 42 procent Rumunů, 41 procent Bulharů a 36 procent Řeků. V Česku s internetem nikdy nepracovalo 17 procent obyvatel, což je sice lepší údaj než unijní průměr 21 procent, na unijní internetové premianty však Češi nemají.

Například ve Švédsku či Dánsku se k internetu nikdy nedostala jen čtyři procenta obyvatel. V Nizozemsku a Lucembursku pak o jeden procentní bod více.

Česká republika za unijním průměrem zaostává i v počtu domácností s přístupem k internetu, který má 73 procent českých rodin. Průměr EU je ale 79 procent. Češi mají i horší připojení než průměrní Evropané, neboť širokopásmový přístup má 69 procent rodin s internetem, zatímco unijní průměr činí 76 procent.

Internet denně používá podle Eurostatu průměrně 62 procent obyvatel EU, zatímco Čechů 54 procent. Nejméně jednou týdně se na internet podívá 16 procent Čechů, průměr unie je deset procent.

Tradičně nejlepších výsledků dosáhly Švédsko a Dánsko a také Nizozemsko s Lucemburskem, kde má internet přes 90 procent domácností. Dánsko, Švédsko, Nizozemsko a Británie se navíc mohou pochlubit nejrychlejším připojením, neboť 87 procent rodin má širokopásmový přístup. Nejlepší v této kategorii jsou ale Finové, kde má takzvaný broadband 88 procent domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy