Úroda ovoce v Česku má být letos nejvyšší od roku 2008

ČTK ČTK
26. 6. 2015 11:34
Předseda Ovocnářské unie: Po několika špatných letech to letos vypadá na slušnou úrodu, počasí zatím vychází ideálně.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ahold Slovakia

Holovousy - Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o 19 procent na 181 443 tun, a být tak nejvyšší za posledních sedm let. Sklizeň by měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou višní a angreštu. "Největší meziroční nárůst, o 163 procent na 9866 tun, se čeká u hrušek," řekl dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Po několika špatných letech to letos vypadá na slušnou úrodu, počasí zatím vychází ideálně. Zima byla mírná, příznivé počasí bylo i v době květu, a to u peckovin i jádrovin," uvedl Ludvík. Sady letos nepostihly jarní mrazy, škody z krupobití se zatím objevily jen lokálně na Moravě a v severních Čechách. Letošní úbytek 11 procent ploch sadů se na úrodě výrazněji nepodepsal, protože se kácely staré a málo plodící sady.

Trh ovlivnilo ruské embargo

O odbyt letošní vyšší úrody Ludvík obavu nemá. "Poptávka by měla být dobrá. Například zásoby jablek z loňské sklizně jsou v Evropě vyprodané. Neměla by se již opakovat loňská deformace trhu po embargu na dovoz ovoce do Ruska," řekl Ludvík. Upozornil, že ceny i poptávku po ovoci zásadně ovlivňují velcí pěstitelé v Evropě, zejména Polsko, které například jablek ročně produkuje kolem 3,5 milionu tun. Je to zhruba dvacetinásobek veškeré produkce českého ovocnářství.

Ovocnáři očekávají, že sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, by letos mohla dosáhnout 150 671 tun, tedy 37 procent nad pětiletým průměrem a 15 procent nad loňskou skutečností. "U hrušek se projevují nové výsadby, které jsou nyní v plné plodnosti," řekl Ludvík. Slušná úroda na úrovni 7500 tun se čeká i u švestek, proti loňsku jde o nárůst o 31 procent.

V porovnání s pětiletým průměrem by měla být letošní celková sklizeň ovoce v ČR vyšší o 37 procent. Ovocnáři ale upozorňují, že pětiletý průměr je ovlivněn výrazně nízkými sklizněmi v letech 2010 až 2012, kdy významnou část úrody zdecimovaly pozdní jarní mrazy či velké deště.

Pěstování je nerentabilní

Pěstování ovoce je podle Ludvíka v Česku dlouhodobě nerentabilní. Kromě pádu ceny po ruském embargu se na špatné situaci ovocnářů podepsaly podprůměrné sklizně z let 2010 až 2012. Výsledkem krize odvětví je podle Ludvíka to, že řada podniků s ovocnářstvím skončila a další kvůli nedostatku peněz na investice ovocnářství omezují.

Stav českého ovocnářství by podle něj mohl zlepšit Program rozvoje venkova v programovacím období EU pro roky 2014 až 2020. "Aby se podařilo udržet rozměr českého ovocnářství, měla by být podle nás podpora investic v ovocnářství jednou z priorit programu," uvedl Ludvík.

 

Právě se děje

Další zprávy