Uber chce expandovat na východ, jedná o koupi konkurenční taxislužby z Dubaje

ČTK ČTK
17. 9. 2018 21:01
Uber jedná o převzetí konkurenta Careem Networks FZ sídlícího v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

New York - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v rámci své expanze na Blízkém východě jedná o převzetí konkurenta Careem Networks FZ sídlícího v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Transakce by podle těchto zdrojů mohla dubajský podnik ohodnotit na dvě až 2,5 miliardy dolarů (zhruba 43,6 až 54,4 miliardy Kč).

Zdroje upozorňují, že zatím nepadlo žádné konečné rozhodnutí a že transakce se nemusí uskutečnit. Vedení dubajského podniku se nyní podle zdrojů snaží přesvědčit své akcionáře o přínosech transakce. Mluvčí společnosti Uber se k informacím zdrojů odmítl vyjádřit.

Šéf Uberu Dara Khosrowshahi již v květnu vyjádřil přesvědčení, že jeho podnik získá vedoucí postavení v Indii, na Blízkém východě a v Africe. "Věřím, že budeme na těchto trzích vítězným hráčem," prohlásil.

Společnost Careem Networks FZ má podle agentury Bloomberg přes milion řidičů a působí ve více než stovce měst ve Spojených arabských emirátech, Kataru, Saúdské Arábii, Bahrajnu, Libanonu, Pákistánu, Kuvajtu, Egyptě, Maroku, Jordánsku, Turecku, Palestině, Iráku a Súdánu.

Uber v řadě zemí čelí regulačním a právním překážkám kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb. S problémy se potýká i v České republice, kde proti němu taxikáři opakovaně protestovali.

Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb, jako je Uber, nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy