Turecká lira se propadá. Za den ztratila přes 14 procent

ČTK ČTK
10. 8. 2018 13:52
Prezident Erdogan tvrdí, že ekonomiku chtějí podkopat stínová úroková lobby a západní ratingové agentury. Svým příznivcům řekl, že se nemají čeho obávat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Istanbul/Ankara - Turecká měna dnes pokračuje v prudkém propadu a je na dalším minimu vůči dolaru. Během dne lira klesla až o 14,3 procenta, což je podle agentury Reuters nejvyšší denní propad od roku 2001. Důvodem jsou obavy z vlivu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na měnovou politiku a zhoršující se vztahy se Spojenými státy.

Lira se nyní obchoduje kolem 5,90 za dolar, během dne však dolar vystoupil až na zhruba 6,30 TRY za dolar, uvedla agentura Bloomberg. Od počátku roku již lira oslabila o více než 35 procent, když loni ztratila téměř čtvrtinu své hodnoty.

Investoři nyní budou pozorně sledovat prohlášení prezidenta Erdogana, zda se neobjeví nějaké náznaky, že je ochoten zmírnit napětí s USA, které odstartovalo zadržení amerického pastora. Obavy panují kolem toho, že Turecko bude čelit dalším sankcím, pokud nebude pastor propuštěn.

V centru zájmu investorů je také to, zda Erdogan zmírní svou dlouhodobou nechuť k vyšším nákladům na úvěry. Erdogan se označuje za nepřítele úrokových sazeb a chce levné úvěry od bank na podporu růstu. Investoři se ale obávají, že ekonomika se přehřívá a že by ji mohlo potkat takzvané tvrdé přistání.

Jeho komentáře o úrokových sazbách a nedávné jmenování jeho zetě ministrem financí také mezi investory posílily pochybnosti o nezávislosti centrální banky. Ministr financí Berat Albayrak by navíc dnes odpoledne měl představit nejnovější vládní plán pro tureckou ekonomiku.

Investory znervózňuje také Erdoganova charakteristická vzdorovitost. Prezident tvrdí, že tureckou ekonomiku se snaží podkopat stínová úroková lobby a západní ratingové agentury a dnes svým příznivcům řekl, že se nemají čeho obávat.

Kurz Turecké liry, 6. srpna - 10. srpna
Kurz Turecké liry, 6. srpna - 10. srpna | Foto: Bloomberg

"Nezapomeňte: když oni mají dolary, my máme naše lidi, naše právo, našeho Alláha," prohlásil dnes prezident podle tureckých státních médií.

Panika na trhu má dopady také na akcie evropských bank. Ty prudce klesají kvůli obavám z jejich napojení na Turecko. Zvláště jde o to, zda firmy budou schopny splácet své úvěry v eurech a dolarech po letech, kdy si masivně půjčovaly v zahraničí na financování stavebního rozkvětu. Velké napojení na Turecko mají zvláště španělská BBVA, italská UniCredit a francouzská BNP Paribas.

 

Právě se děje

Další zprávy