Windows Phone 8 bude podporovat nový hardware

tl
25. 6. 2012 10:15
Telefony s novým systémem od Microsoftu se dočkají lepších procesorů a aplikací
Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900 | Foto: Nokia

Microsoft minulý týden oficiálně předvedl některé detaily z nové verze mobilního operačního systému Windows Phone 8. Mezi příjemné novinky patří zejména podpora nového hardwaru a možnost snadného přenášení aplikací ze stolního Windows 8 do mobilních telefonů.

Jednou ze změn oproti předešlému Windows Phone 7.5 Mango je nová Start obrazovka. Ta je nadále tvořena dlaždicemi, skrz které se uživatelé například dovídají o nových e-mailech nebo přes ně spouští aplikace.

U nového systému ale zmizí černý pruh, který odděloval dlaždice od pravého kraje obrazovky, a dlaždice se tak roztáhnou po celé šíři displeje. Kromě toho bude možné pro dlaždice vybrat jednu ze tří možných velikostí, což vylepší individuální nastavení úvodní obrazovky.

Lepší hardware

Nové telefony s Windows Phone 8 by měli být poměrně slušně vybavené přístroje, protože tento systém bude podporovat nový hardware, a to hlavně vícejádrové procesory. První chystané smartphony by měly přijít s dvoujádrovým procesorem Qualcomm, levnější jednojádrové varianty zatím oznámeny nebyly.

Telefony budou nově vybaveny slotem pro microSD karty a také vestavěnou podporou NFC, díky které bude možné mobily používat k bezkontaktnímu placení.

Starší mobily se ho nedočkají

Bohužel kvůli podpoře nového hardwaru nebude možné aktualizovat současné telefony s Windows Phone 7.5 na novou verzi s číslem 8. Bude pro ně ale připraven update Windows Phone 7.8, který do telefonů jako Nokia Lumia přinese například vylepšenou úvodní obrazovku nebo některé nové aplikace.

Vývojářům aplikací budou otevřeny nové možnosti jejich vytváření a díky společnému jádru je bude možno přenášet z Windows 8 do Windows Phone 8 a naopak. To by mělo umožnit přístup zcela nových her do mobilních telefonů. Mezi novinky bude také patřit například nový Internet Explorer 10 nebo integrované mapy od Nokie s navigací a možností stahování map pro off-line použití.

První telefony s Windows Phone 8 by se na trhu měly objevit v průběhu podzimu. Uvidíme, zda nová verze systému od Microsoftu bude schopna zatřást se stoupající popularitou telefonů s Androidem, které Microsoftu neustále přebírají zákazníky.


 

 

Právě se děje

Další zprávy