V hackování Kinectu se utká ruka robota i nitro člověka

Jan Kovalík
25. 10. 2011 12:15
Do soutěže Dataramy v modifikaci herních ovladačů se přihlásilo pět projektů. O vítězi boudou rozhodovat i naši čtenáři!

Oslovily možnosti pohybových herních ovladačů jako je Kinect, PS Move nebo Wii české IT kutily?

Datarama se s Centrem pro umění a nové technologie CIANT a pražským hackerspace brmlab snaží zmapovat českou a slovenskou hackovací scénu v soutěži MOJE KONZOLE! Termín pro podání přihlášek do prvního ročníku vypršel 15. října.

Do klání o konzoli Microsoft Xbox 360 s pohybovým ovladačem Kinect a další ceny se přihlásilo celkem pět interaktivních projektů od autorů z Česka i zahraničí.

Spojuje je využití modifikovaného herního hardwaru, primárně pohybového ovladače Kinect od firmy Microsoft.

Robotická ruka i digitální vnitřnosti

Autoři využívají senzory a počítačové vidění Kinectu například k ovládání robotické ruky pohybem těla. Jindy "zrak" Kinectu mapuje dění na ulici, na základě počtu lidí a jejich pohybu pak mění obsah videoprojekce, která je promítána na zeď domu. Daší projekt nabízí virtuální procházku nitrem člověka.

Jednotlivé přihlášené projekty vám podrobně představíme v následujících týdnech na stránkách Dataramy.

O vítězném projektu rozhodnou 30. listopadu diváci, kteří se zúčastní demonstrace projektů v holešovickém hackerspace brmlab. Mimo soutěžní projekty bude během večera možné vyslechnout krátké přednášky Andreje Boleslavského (CIANT) na téma Computer vision a Štěpána Bechyňského (Microsoft) o možnostech tvorby aplikací pro Kinect za využití oficiální SDK.

Holografické stoly

Herní ovladače - jako například u konzole Wii, PS Move nebo Kinect od Microsoftu - už dávno nejsou jen na hraní. Jejich využitím v praxi se zabývají i velké firmy.

Například Microsoft testuje jejich využití na holografických stolech, česká armáda zase testuje jejich využití při plánování bojových operací.

 

Právě se děje

Další zprávy