Trh s mobilními aplikacemi čeká obrovský růst

LP Fish
29. 6. 2011 16:45
Podle analytiků čeká trh s aplikacemi pro chytré telefony v následujících letech boom. Už bez něj však jde o nejvýznamnější byznys v IT oblasti
Foto: Shutterstock

Trh s mobilními aplikacemi se prudce vyvíjí a stává se jedním z nevýnosnějších byznysů v oblasti IT technologií. V roce 2010 si jich uživatelé stáhli 10,7 miliardy. Podle agentury ABI Research specializující se na analýzu trendů by se toto číslo mělo v roce 2016 zvýšit až na 44 miliard.

Ještě o mnoho optimističtější je však podle serveru Techcrunch konkurenční agentura IDC. Ta předpokládá, že si už v roce 2015 uživatelé chytrých telefonů stáhnou téměř 183 miliard aplikací umožňujících prostřednictvím chytrých telefonů komunikovat, bavit se a především nakupovat.

Obrovský růst

Už před dvěma měsíci informovala IDC o "nafukování " globálního obchodu s mobilními aplikacemi a jeho meziročním růstu o 19,8 procenta. Ten je způsoben raketovým vzestupem prodeje chytrých telefonů. IDC dále uvádí, že jejich odhad je podložen rozhovory se „širokou škálou hráčů na trhu s mobilními aplikacemi", finančními zprávami a ohlašováním nových produktů, stejně jako jejich čtvrtletním průzkumem ve spolupráci se společností Appcelerator.

Evropa dohání Ameriku i Asii

Optimistický pohled na vývoj trhu s mobilními aplikacemi potvrzuje také pohled další agentury MarketsandMarkets. Podle jejich zprávy trh s mobilními aplikacemi (2010-2015) by měl zisk z tohoto globálního trhu narůst z 6,8 miliard dolarů v roce 2010 na 25 miliard v roce 2015.

Zajímavé je také zjištění, že zatímco v podílu na zisku vede v tomto odvětví s 41,6 procenty Severní Amerika, v počtu stažení vede Asie s 36 %. Na evropském trhu dosáhl trh s mobilními aplikacemi v roce 2009 zisku 1,2 miliardy dolarů. V následujících letech je však na tomto trhu očekáván velký nárůst 33,6 procent a v roce 2015 se tak stane největším trhem, generujícím zisk 8,4 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy