Townsmen 4 - legenda se vrací

Martin Havlíček
23. 3. 2007 0:41
Dlouho očekávané pokračování slavné strategické ságy Townsmen je konečně na světě. Je skutečně mobilní telefon jakožto herní platforma outsiderem? Přesvědčte se sami!
Foto: HandyGames

Konzole od Nintenda mají svého Maria, herní systémy od Segy ježka Sonica a mobilní telefony reprezentuje prasátko Poopsy, hrdina strategické série Townsmen. Vykulený čuník je - v rámci platformy - snad jedinou původní postavičkou, které se dostalo té cti, že byla zhmotněna do podoby plyšové hračky. Těžko by se ale prase proslavilo, kdyby hra Townsmen, ve které se prvně objevilo, nebyla tak skvělá.

V době, kdy byl mobilně-herní průmysl ještě v plenkách a první profesionální vývojářské týmy dumaly nad tím, zda už je trh dost zralý na to, aby vstřebal barevné zpracování svlékacího pokeru, němečtí žabaři HandyGames vypustili do éteru komplexní budovatelskou strategii Townsmen. "Settleři v mobilu", jak byla hra často označována, sklidili obrovský úspěch, a tak není divu, že se o rok později objevilo pokračování. A dál už to zřejmě znáte: vyšel úspěšný třetí díl, pexeso s prasátkem, závody s prasátkem a nyní přichází na trh Townsmen 4 s podtitulem Bratrstvo (a s prasátkem).

Návrat v čase

Foto: MobilHry

A ačkoliv by se mohlo zdát, že už byly veškeré možnosti ve třetím díle vyčerpány, "čtyřka" přináší mnoho nového. Tématem pokračování je středověk a především pak kultivace divočiny, respektive přivádění pohanů k víře. Cílem je pak vybudování dobře fungujícího opatství, které je pojímáno spíše jako dobrý byznys, protože namísto hesla "modli se a pracuj" zde platí "pracuj a vydělávej". Budování úspěšného podniku však postupuje pomalu; nejdříve totiž musíte zajistit svým ovečkám obživu (farma, pekařství) a bezpečí, a teprve poté můžete rozjet kšefty ve velkém.

Už při výstavbě narazíte na jeden neduh a tím je nevyváženost požadavků na provoz jednotlivých stavení, díky čemuž se nejednou dopracujete až k úplnému krachu. Chybí-li dřevo na provoz pekárny, tak nemáte ani dost chleba pro nasycení dřevorubců, kteří jsou bohužel jediným "zdrojem" dřeva - není východiska. Stejné je to i s obsluhou podniků, neboť počet mnichů-pracantů je velmi omezen. Jak vidíte, jedná se o strategii v pravém smyslu slova.

Náplň čtrnácti misí je tvořena víceméně podobnými úkoly typu "postav dva mlýny, sežeň dvacet jednotek dřeva", ale dojde i na boj. Nepřáteli jinak mírumilovných mnichů jsou konkurenční opatství, která se snaží (stejně jako vy) naverbovat co nejvíce bezvěrců. Jedná se však o velmi okrajovou záležitost, takže mód souboje není příliš komplexní. Vedle kampaně je k dispozici také volná (rozuměj nekonečná) hra.

Zoom-out

Foto: MobilHry

Grafika prošla velmi výraznou změnou. Došlo totiž k "oddálení" kamery, takže se toho na obrazovku vejde ve výsledku více. Jednotlivá stavení jsou opravdu neuvěřitelně detailní, avšak z originální stylizace vývojáři trochu polevili, a tak již není funkce budovy tolik čitelná z jejího vzhledu, jako tomu bylo u Townsmen 3. To však nic nemění na skutečnosti, že v ohledu technického zpracování hra exceluje. 

První dojem je tedy rozhodně pozitivní. Spousta nových budov (včetně pivovaru, ve kterém si vaříte pivo podle vlastního receptu), čtrnáct dlouhých misí, špičkové zpracování a kompletní lokalizace jsou dostatečně silnými argumenty pro zvážení instalace hry na mobil. Nebo ne?

 

Právě se děje

Další zprávy