Dva týdny s Google Glass. Časté nabíjení a pálení za uchem

Otakar Schön, iHned.cz
31. 5. 2014 14:30
Otestoval jsem chytré brýle. Původní nadšení ale přebilo množství nedostatků, výbava je mizerná.
Zklamání z Google Glass. Redaktor je testoval dva týdny.
Zklamání z Google Glass. Redaktor je testoval dva týdny. | Foto: Jan Klesla, HN

Patřil jsem k největším fanouškům Google Glass v Česku. Od prvního úniku informací přes oficiální představení před dvěma lety po první vyzkoušení před rokem v New Yorku... Glass vypadaly jako splněný sen. Jak to změnit? Stačilo je pár dní používat.

Chytré brýle od Googlu jsem měl k dispozici dva týdny. Čtrnáct dní zvykání, hledání aplikací, zkoušení, vysvětlování a hlavně neustálého nabíjení. Našly se i dobré zprávy. Nikdo na mě moc blbě nekoukal, nikdo mi Glass neukradl a nikdo mi nedal facku, že ho snad šmíruju.

Google Glass po dvou letech od představení vypadají skoro stejně a jsou stejné uvnitř. To je, společně s nedostatkem softwaru, jejich největší slabina. Ne samotný design - ten Google upravil vydáním zvlášť placených stylových rámečků. Špatné je to s hardwarem.

Google Glass měly před dvěma lety výbavu mobilního telefonu střední třídy. Po dvou letech je ale stejný hardware v absolutních lowendech. Z dnešního pohledu jsou brýle pomalé, kamera podprůměrná a výdrž baterie katastrofální.

Jedna z mála aplikací pro Google Glass v Češtině. Vyhledávání bankomatů a poboček od Raiffeisenbank.
Jedna z mála aplikací pro Google Glass v Češtině. Vyhledávání bankomatů a poboček od Raiffeisenbank. | Foto: Raiffeisenbank

Když jsem výtky přednesl v Googlu, dozvěděl jsem se, že prioritou je vyladit software, proto se hardware za dva roky nezměnil. Byl to paradox, protože Google Glass nejsou zrovna stabilní. V různých verzích firmwaru se jejich stabilita lišila. V průměru se mi restartovaly dvakrát denně.

Kromě vysoké spotřeby i v nečinném stavu se brýle v aktivním režimu velmi rychle zahřívají. Pětiminutové natáčení videa už hraničilo s fyzicky nepříjemným pálením za uchem.

Úplně optimální není ani samotný projekční displej. Glass jsem testoval v kombinaci s klasickými brýlemi, což samozřejmě můj zážitek negativně ovlivnilo, ale i s odhlédnutím od tohoto problému a podle zkušeností kolegů je nutné si na zobrazení v Glass zvykat, a to poměrně dlouho.

I když máte Glass bez dioptrických brýlí, třeba s čočkami, musíte zrak stáčet trochu nepřirozeně. U mě to znamenalo, že jsem po pár dnech cítil oční svaly, o kterých jsem netušil, že vůbec existují.

Další podrobnosti čtěte v kompletním textu na na serveru iHned.cz, kde najdete i fotografie z testování.

 

Právě se děje

Další zprávy