Tanec milionů dolarů na světovém festivalu pokeru

Jaroslav Tuček
11. 6. 2007 0:00
Podívejme se na fenomén poslední doby, ve kterém se točí až pohádkové peníze.

Naprosto bez zájmu českých médií začala prvního června v luxusním lasvegaském hotelovém komplexu Rio sportovní akce, na kterou vždy celý rok čekají vyznavači pokerové hry na celém světě. Na více než 300 pokerových stolech se očekávají souboje o 55 náramků světových šampiónů. Nejcennější z nich si 17. července navlékne na své zápěstí světový šampión vítěz hlavního turnaje ve hře no-limit hold'em poker s vkladem 10.000 dolarů.

Pokerový bank snů
Loňský světový pokerový šampión Američan Jamie Gold získal svůj titul v pokerovém turnaji, v jehož závěru sedělo u finálového stolu celkem 9 hráčů, kteří svedli bitvu o opravdu gigantický bank. V sázce bylo totiž astronomických 37,8 milionů dolarů. Jen pro srovnání: pouze devět pokerových hráčů si tedy mezi sebou rozdělilo částku, která je téměř dvojnásobkem sumy, jež byla letos vyčleněna jako celkový prize pool například pro všechny hráče a hráčky největšího světového tenisového turnaje na antuce Roland Garros. V Las Vegas ale nepřišli zkrátka ani další fináloví soupeři Jamie Golda. Druhý v pořadí, Američan s trochu českým jménem Paul Wasicka získal něco málo přes 6 milionů dolarů a třetí, také Američan Michael Binger si odnesl z turnaje více než 4 miliony dolarů. Ještě pátý hráč v celkovém pořadí tohoto pokerového mistrovství světa bral jako prize money zhruba stejnou částku, kterou získali vloni dohromady například vítězové tenisového Rolland Garros, Wimbledonu a golfového US Open !

Astronomický prize pool
Mistrovství světa v pokeru, tzv. Světové série v pokeru (World Series of Poker) je organizováno každoročně v Las Vegas již od roku 1970. V letošním 38. ročníku, který se koná od 1. června do 17. července, odehrají hráči v průběhu půl druhého měsíce celkem 55 mistrovských turnajů v různých pokerových disciplínách. Snad nejvíce je očekáván hlavní turnaj ve hře no-limit texas hold'em (Championship) s jednotným startovným 10 000 dolarů, do něhož se v loňském roce přihlásilo 8773 hráčů a hráček z celého světa. Vytvořili tak opravdu astronomický prize pool ve výši 82,5 milionů dolarů. Ten v podstatě umožnil, aby mezi prvních 25 míst v turnajovém pořadí mohla být rozdělena částka rovnající se v přepočtu asi jedné miliardě korun českých. Rozhodně zajímavé výdělky ale byly minulý rok k dispozici i na celé řadě zbývajících placených míst v pořadí.

Tak například ještě 63. místo garantovalo jistě pozoruhodných 123 699 dolarů a účastník turnaje, který se umístil na 441. resp. 621. místě bral stále zhruba trojnásobek resp. dvojnásobek startovného. Magickým umístěním bylo potom pro řadu hráčů místo 873., které minimálně garantovalo návratnost vstupní investice do turnaje. Tento fakt byl jistě hodně zajímavý pro celou řadu z těch asi 6000 účastníků šampionátu, kteří se do něj kvalifikovali z on-line pokerových soutěží. Mnozí z nich mohli totiž za investici v řádech desítek dolarů obdržet velice slušné peníze, protože startovné včetně cestovních nákladů získali v satelitních turnajích pořádaných internetovými pokerovými sajty. Právě díky internetu se světový pokerový šampionát stal masovou a finančně zajištěnou akcí, která přitahuje miliony lidí na celém světě.

Internetový fenomén
Poker na internetu je v současnosti díky hře texas hold'em světovým sázkovým fenoménem. Jeho neuvěřitelný boom má kořeny v roce 2003, v němž vyhrál světové pokerové mistrovství neznámý amatérský hráč z internetu Američan Chris Moneymaker, který za své prvenství získal 2,5 milionů dolarů. Od té doby světový pokerový šampionát překonal svým nárůstem všechno, co se ve světě her a sportu překonat dalo. Z menšího turnaje, jehož vítěz bral mimochodem ještě v roce 1990 pouhých 895 000 dolarů (což je dnes zhruba výdělek 15. hráče ve výsledkové listině), se stala v průběhu pouhých 3 let (!) gigantická akce, která nemá ve světě sportu konkurenci. Další internetový vítěz Američan Greg Raymer bral v roce 2004 za své prvenství v tomto turnaji už rovných pět milionů dolarů a cena pro loňského šampióna Joseph Hachema z Austrálie dosáhla výše 7,5 milionů USD. Tyto neuvěřitelné výhry má na svědomí počet účastníků turnaje, kteří zaplatili startovné 10 000 dolarů: v roce 2004 jich bylo 2576, v roce 2005 jejich počet dosáhl čísla 5619 a vloni se účast vyhoupla k již zmíněnému číslu 8773 (!).

Uzavřený marketingový kruh
Za dnešním obrovským pokerovým boomem ve světě stojí především symbióza pokerových turnajů na internetu s turnaji v živých kasinech. Internetové pokerové herny dodávají do živých turnajů hráče, kteří tím, že přinesou startovné, zvyšují i prestiž těchto soutěží, protože se v nich hraje o velké peníze. Velké ceny přinášejí publicitu a veřejnost se obrací zase zpět k internetovým pokerovým hernám, které tím zase získávají na popularitě. Tu ještě zvyšuje mediální sféra reprezentovaná televizí, která přenáší dobře dotované pokerové turnaje, jichž se zúčastňují také internetoví hráči. Hold'em poker je pro tento dobře fungující uzavřený marketingový kruh geniálním nástrojem, protože je rychlou a jednoduchou hrou, v níž někdy navíc krátkodobě funguje i faktor štěstí, který může přinést výhru i slabším hráčům a dodat jim potřebnou sebedůvěru a chuť k dalším hrám. Díky internetu mohou navíc amatéři často změřit své síly s profesionálními pokerovými veličinami, což vlastně není v jiných sportech možné.

Bude mít Česko pokerového mistra světa?
Díky internetu není ani pro šikovné české pokerové hráče vůbec nemožné, aby se z nich stali jednou šampióni nebo aby vyhrávali slušné částky i na živých pokerových turnajích. Zatím ale v Česku nevyrůstá nějaké širší podhoubí dobrých pokerových hráčů především proto, že poker je u nás stále mylně považován za hazard a díky legislativě nemá žádnou širší podporu v živých hernách. Na opravdu profesionální úrovni se dnes u nás živě hold'em poker hraje pravidelně pouze v pokerové herně kasina Atrium, která má své sídlo v pražském hotelu Hilton. Tuto skutečnost již ocenilo také vedení profesionálního pokerového okruhu EPT (European Poker Tour), které schválilo, aby se jeden z letošních turnajů této série konal v listopadu právě zde. Pokud se tak stane, budou mít čeští vyznavači této nejoblíbenější světové karetní hry skvělou možnost vidět na vlastní oči opravdovou pokerovou elitu.

S ohledem na vysoké vstupní poplatky do významných pokerových turnajů je internet zatím jedinou možností pro české amatérské pokerové hráče, jak se konfrontovat s evropskou a světovou pokerovou špičkou. Ačkoliv po Maďarsku a Polsku zasáhl internetový pokerový boom také Česko, stále je u nás tato hra popelkou, protože se potýká s předsudky a legislativní bariérou. Přitom je dnes již zřejmé, že moderní poker reprezentovaný především turnajovou hrou patří mezi sporty stejně jako například šachy. Tuto skutečnost například uznaly nedávno státní orgány v Rusku, kde byl poker oficiálně prohlášen sportem se statutem hry, pro níž neplatí legislativa regulující hazard. Internetový poker může být sice dobrou průpravou hráče pro mezinárodní turnaje, ale zkušenosti ze živé hry jsou nenahraditelné. Pokud se budou moci u nás hrát v blízké době velké živé pokerové turnaje i mimo kasinové herny, například v pokerových klubech, bude i větší naděje na to, aby se světovým pokerovým šampiónem stal jednou také náš hráč.

 

Právě se děje

Další zprávy