Surface. To je jméno tabletu od Microsoftu

Ekonomika Tereza Holanová Ekonomika, Tereza Holanová
19. 6. 2012 9:50
Rozkládací kryt bude obsahovat i klávesnici
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Vlastní tablet jménem Surface představila americká společnost Microsoft.  Jde o novinku, která má představovat další konkurenci pro iPad firmy Apple.

Do prodeje by se měl tablet s operačním systémem Windows 8 uvést na trh na podzim. Bude mít dvě verze, jednu založenou na tradičních čipech Intel Corp., druhá bude využívat mikroprocesorů ARM. Obě dostanou rozkládací kryt sloužící jako klávesnice.

Jedna verze váží 680 gramů, druhá pak má hmotnost 910 gramů a její cena odpovídá Ultrabooku.

"Microsoft může nasadit rozumnou cenu, na rozdíl od ostatních výrobců, kteří využívají Windows 8, totiž nemusí za licenci k tomuto softwaru platit," připomíná pro BBC technologická konzultantka Carolina Milanesi.

Do boje chce vstoupit i Nokia

Prototyp představil na tiskové konferenci v Los Angeles výkonný šéf firmy Steve Ballmer. Uvedl, že tablet bude srovnatelný se současnými tablety ARM a Ultrabooky firmy Intel.

Microsoft chce díky tabletu konkurovat nejvýznamnějším hardwarovým firmám, kterými jsou zejména Samsung Electronics a Hewlett-Packard.

Novinka Microsoftu zřejmě letos nezůstane osamocena. Ještě do konce roku by měla vlastní tablet ukázat světu také finská Nokia. Také tento přístroj bude mít operační systém Windows 8 od Microsoftu.

Na trhu zaznamenaly tablety boom teprve před dvěma lety, když Apple uvedl první verzi svého iPadu. Počáteční obavy, že o zařízení, které "vypadá jako obrovský iPod", nebude zájem, se přitom nenaplnily. Očekává se, že v letošním roce se jich prodá přes 107 milionů a během čtyř let se toto číslo více než zdvojnásobí.

--------------------------------------------------------------------------------

Koupíte si tablet?

 

Právě se děje

Další zprávy