Soumrak RSS? Konec Google Readeru rozčílil uživatele

tl
21. 3. 2013 17:29
Jsou RSS čtečky v době sociálních sítí ještě potřeba? Google zrušil svůj Reader
Foto: Reuters

Oznámení o zrušení služby Google Reader, které Google zveřejnil minulý týden, na webu způsobilo řadu negativních ohlasů.

Uživatelé webové čtečky RSS kanálů, jejíž činnost bude ukončena 1. července, proti rozhodnutí Googlu protestují především na sociálních sítích, kde vytvářejí skupiny a petice za zachování služby.

Prozatím nejúspěšnější petice se nachází na webu change.org, kde se k akci připojilo již přes 130 tisíc uživatelů. I přes velký nátlak na Google to ale vypadá, že to internetový gigant myslí s rušením této služby opravdu vážně.

Službu Reader vyřazuje Google z provozu v rámci další ze svých "čistek". Během nich od roku 2011 zrušil okolo 70 svých služeb, po kterých klesla poptávka a které vyhodnotil jako nevýdělečné.

Google Reader má sice poměrně silnou komunitu uživatelů, která je tvořena především z technologicky náročnějších uživatelů, nejedná se ale o masovou záležitost. Služba Reader navíc zobrazuje obsah RSS kanálů bez reklam, kvůli čemuž z ní Google nemá žádné peníze.

RSS lze nahradit i sociálními sítěmi

Google navíc argumentuje tím, že RSS čtečky již v době sociálních sítí není třeba využívat. Formou sledování určitých uživatelů nebo sdílením zajímavých článků se dá totiž na Google+, Facebooku nebo Twitteru dosáhnout podobného, avšak mnohem více chaotického efektu jako u RSS čteček.

Fanoušci služby Google Reader jsou z jejího konce rozčilení především proto, že v současnosti k ní neexistuje žádná stejně kvalitní varianta.

Provozovatelé jiných RSS čteček ale mají díky rozhodnutí Googlu několik tisíc nových potencionálních uživatelů a je tak velmi pravděpodobné, že se budou předhánět v tom, která čtečka se té od Googlu nejvíce přiblíží.

Například do čtečky Feedly si už mohou uživatelé importovat data ze svého Google účtu, díky čemuž nemusejí 1. července přijít o všechen svůj sledovaný obsah.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy