Se svobodou českého internetu hazardují lobbysté

LP Fish
20. 6. 2011 17:30
Přichází na český internet cenzura? Nebo má nesmyslný přídavek k zákonu jen ochránit byznys s hazardem
Poslanec Jan Farský (TOP09): Zasvěcen a utvrzen.
Poslanec Jan Farský (TOP09): Zasvěcen a utvrzen. | Foto: Ludvík Hradilek

"Takže děcka, sbohem. Podívejte se vpravo na reklamu. Sněmovna teď zřejmě zruší Facebook, tak když tak mě pro příště najdete jenom v hospodě." Takto se v nadsázce bavili v sobotu v noci lidé na českém Facebooku. Rozproudila se tu debata, o návrhu nového loterijního zákona.

Zablokujte Facebook

Tím vpravo byl myšlen reklamní sloupec na obrazovce, který obsahoval reklamu na on-line hernu. A právě reklama podobného druhu by pro českého poskytovatele internetu znamenala podle jednoho z pozměňovacích návrhů k příslušnému balíku zákonů jasný příkaz - zablokovat stránku. 

V pozměňovacím návrhu poslance Jana Farského (TOP 09) k novele zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, totiž stojí, že provozovatelé mají "zajistit nemožnost připojení uživatelů ke stránkám elektronických prostředků nabízejícím či umožňujícím účast na nepovolených loteriích či ke stránkám obsahující reklamu na tyto služby." 

Podle tohoto návrhu bychom tak měli mít z českého internetu přístup pouze k internetovým loterijním stránkám, které budou na ministerském seznamu povolených stránek. Na českých stránkách by pak nemohla být ani reklama na „nepovolené" loterie. V případě nedodržení může být podle návrhu uložena pokuta do výše 10 milionů korun. Český parlament tak bude toto úterý schvalovat podobně kontroverzní zákon, jaký před nedávnem schválili v americkém Tennessee.

Protiústavní a nevymahatelný

Nevymahatelný zákaz

Pokud poběží na vašich stránkách například reklamní systém Ad Sense ( podobně ale jakýkoli bannerový systém), máte jako provozovatel samotného webu minimální vliv na to, jaká reklama tu bude zobrazena. Vymahatelnost tohoto práva je tak u provozovatelů internetových služeb (providerů) prakticky nemožná.

I Farského „přílepek" k zákonu je, stejně jako zmíněný zákon z Tennessee, podle právních expertů  protiústavní. Odporuje také evropské legislativě. Není totiž jasné, podle jakých kritérií by se loterie dělily na ty povolené a nepovolené. A jednoznačně zvýhodňuje domácí loterijní společnosti nad těmi zahraničními. Především je však technicky nerealizovatelný.

"Návrh na blokování internetových stránek s hazardní tematikou žádnou regulací nebezpečného hazardu není. Zakazovat se mají účelově ti provozovatelé hazardu, které nedostali od ministerstva financí licenci k provozu online hazardu pro ČR. Bez ohledu na formu a nebezpečnost takového hazardu. Návrh je to proto ryze účelový, sloužící jen zájmům určité lobbystické skupiny," říká k tomu Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění, dlouhodobě se zabývající problematikou hazardu.

Logicky se tak nabízí otázka, jestli tento výbušný koktejl naústavnosi, nevymahatelnosti a možnosti aplikovat na českém internetu cenzuru, nenamíchali ti, kteří na hazardu vydělávají. Lehce se totiž dalo předpokládat, že Pirátská strana a celá internetová komunita okamžitě rozpoutá boj o "svobodný internet" a z novely, která měla omezit hazard, nezbude nic.

Cenzura nebo návnada

Zatím do této teorie zapadá vše. První na poplach zatroubila tiskovou zprávou Česká pirátská strana, která proti návrhu zákona veřejně vystoupila a také začala organizovat petici Internet bez cenzury. Tu za tři dny podepsalo přes šest tisíc lidí.

Piráti i autoři petice zdůrazňují z připravované změny zákona především zásah do soukromí a osobních svobod. Podle bojovníků proti hazardu má však zákon ještě mnohem větší mouchy. Nelze tak vyloučit, že absurdní přílepek byl do zákona přidán proto, aby odvedl pozornost od dalších kapitol.

Z nich totiž vyplývá, že návrh zákona nepočítá s přísnějšími podmínkami pro už existující (reálné) herny, ale naopak je liberalizuje. "Předkládaný návrh novely zákona o loteriích má mnoho slabin. Zdaleka nejhorší je, že ruší jediné dnešní stávající omezení, které platí v celé republice. Jedná se o zákaz umisťování hazardních přístrojů do sousedství škol, školek, nemocnic, armády spásy, sociálky, atp. Pokud poslanci novelu schválí, znamená to, že si přejí, aby byl hazard všude," říká již citovaný Hollan. Poslanec Farský se do debaty po telefonu nehrne: "Veškeré relevantní informace najdete na mém webu," říká stručně do telefonu. Byl na něj tedy vyvíjen tlak ze strany provozovatelů hazardních her? "Setkal jsem se s nimi, hodně protestovali proti znění toho zákona. Já sem ale řekl, že nepřipadá v úvahu, aby se to nějak měnilo," říká Farský.

Zasvětili a utvrdili

Jak ale na svém blogu upozornil Filip Rožánek, s přípravou novely pomohli poslanci Farskému lidé z PR agentury PP Partners, kterým za to Farský na plénu veřejně poděkoval: "A na tomto místě bych chtěl taky poděkovat lobbistům, panu Hermanovi, Čírtkovi, Bartákovi, kteří mi poskytli cenné informace k loterijnímu byznysu a zasvětili do tajů fungování hazardu a utvrdili v potřebě transparentní regulace," nechal se slyšet Farský.

Pro stejnou agenturu PP Partners přitom pracuje také Giuliano Giannetti, "shodou okolností" autor jednoho z prvních textů, který v pátek na zavádění cenzury na český internet upozornil na serveru Lupa.cz.

Rožánek podotýká, že mezi klienty této lobbistické agentury mimo jiné patří Unie herního průmyslu České republiky, což je oborová asociace firem z odvětví sázkových her a loterií.

Pozměňovací návrh obsahuje podle Rožánka priority několika lobbystických skupin, proto se má zítra ve sněmovně hlasovat o každé pasáži zvlášť.

Hazard v českém ráji

O tom že provozovatelé heren porušují ve velkém stávající zákony, většinou i se svolení odpovědného úředníka, se můžete  přesvědčit na webu Mapy hazardu, provozované právě občanským sdružením Brnění. Web nabízí informace o tom, kolik je v několika českých městech heren a kolik z nich je provozováno protiprávně.

On-line sázení je podle odborníků stejně návykové a nebezpečné jako sázení na videoterminálech či výherních automatech. Na jeho regulaci vhodnými prostředky se čeká již roky. Podle o.s. Brnění však stávající návrh vyhovuje spíš těm, kdo loterijní činnost provozují, než těm, kdo volají po jeho důsledné regulaci.  

"Návrh spíš významným způsobem podporuje korupční jednání. Tlak provozovatelů hazardu na zastupitele bude enormní. Státem neregulovaný hazard povede k tomu, že zastupitelé budou povolovat provozování hazardu jen svým kamarádům a jejich konkurenci to zakazovat. Dnes se to dělá běžně s výherními hracími přístroji, nyní to tedy začne ve velkém se všemi hazardními přístroji. Jako černý humor působí tento návrh zejména od této "protikorupční" vlády," dodává Hollan.

 

Právě se děje

Další zprávy