Raději být duchem nežli drbnou, vzkazují uživatelé G+

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 10. 2012 9:30
Jak vidí aktivní uživatelé G+ svoji síť? Jinak než Facebook
Foto: ČTK

Praha - Lidé na síti Google plus nehledají kamarády, ale uživatele s obdobnými názory. Na rozdíl od Facebooku vystupují veřejně a více mezi sebou diskutují, zdůrazňují ti, kteří na G+ chodí pravidelně.

Po uveřejnění pátečního článku Konkurent Facebooku? Google+ v Česku zůstává sítí duchů se ozvali aktivní uživatelé ohledně toho, jak "svůj" web vnímají oni.

Především. Stejně jako zástupkyně Google v ČR, kterou deník Aktuálně.cz již dříve oslovil, G+ nepovažují za klasickou sociální síť. Pokud by přece jen s některou pak měla být srovnávaná, tak prý spíše s Twitterem.

Všichni, kteří na G+ přišli s tím, že jej budou používat podobně jako Facebook, podle jejich slov nepochopili, k čemu síť slouží, a nemají se divit, že na ní zůstávají sami.

Cizí lidé se zajímavými názory

Jinak funguje hlavně vytváření kontaktů. "Na Facebooku se lidé přidávají většinou proto, že jsou to kamarádi, přátelé, či kolegové z práce," vysvětluje Filip Rybář. Na G+ jsou to osoby s podobnými názory, které se často osobně vůbec neznají.

Na to, že přátelské vazby vznikají na "Plusku" jinak, upozorňuje i Jiří Doubravský. "Zatímco na Facebooku je přátelství jakási povinná formalita, která vznikne den poté, co někoho potkáte na diskotéce nebo si podáte ruku s novým spolužákem, tak na G+ sledujete názory a postřehy pečlivě vybraných lidí," zmínil v jednom z vláken.

"Na Facebooku mám lidi, které sice znám, ale vlastně mě moc nezajímají, na G+ přesně naopak," shrnuje Jiří Černý. "Na Plusku jsem potkal i lidi, se kterými jsem se osobně setkal až později. Na Facebooku mám výhradně lidi, které jsem už potkal," přidává se Jaroslav Hýbner.

Václav Pavlín odkazuje na svůj článek z dubna, kde srovnává „přátele" na Facebooku a Google+. "Na FB mám lidi, kteří mi byli nějakým způsobem přiděleni - přidělila mi je škola, místo bydliště, oblíbená hospoda," popisuje uživatel. „Na G+ jsem si vybral, s kým se chci bavit a mám dojem, že kdybych se s některými lidmi potkal osobně, byli bychom přátelé i v životě," uzavírá Pavlín.

Méně diskusí, více informací

Liší se i forma komunikace, ta je podle aktivních uživatelů založená hlavně na diskusích. "Na Facebooku je spíše soukromá, na G+ má většina lidí veřejný profil a vyjadřuje se veřejně," komentuje Rybář.

K lidem, kteří dali službě od Googlu přednost před Facebookem, patří i Jiří Nešleha. "Víc času trávím na G+, už jen proto, že se tam dozvím asi tak 10 000x víc informací než na Facebooku, kde lidi akorát tak degenerujou," sdělil ve svém příspěvku.

Podobný názor zastává i Doubravský. Ten tvrdí, že pro zajímavé postřehy bude na G+ chodit, i kdyby tu byla ve srovnání s Facebookem třeba jen desetina lidí. Sám si myslí, že zatímco G+ je zájmová síť, Facebook je vesnickou drbnou. "Na G+ mám klid od pubescentů. (...) Ve většině případů zde probíhají rozumné diskuse," doplňuje Petr Cohorna.

Na rozdíl mezi obsahem upozorňuje i Jan Majurník. Když někdo na Facebook napíše hluboký smysluplný článek například o politice, tak podle něj příliš čtenářů nezaujme, avšak status "Božena šla nakupovat" se stane megahitem.

Aktivní duchové

Do diskuse ohledně toho, jak to se sítí od Googlu je, se v jednotlivých vláknech pustili i uživatelé mezi sebou.

"Váš subjektivní pohled založený na Vaší aktivitě a aktivitě Vašich kruhů je irelevantní," reaguje jeden z nich s tím, že celkově je aktivita na G+ stále nízká "a ani čtrnáctidenní vzteklé diskuse lynčující nějakého autora na tom vůbec nic nezmění."

"Nevím, proč se G+ komunita tak rozzuřila. Někteří mi připadají jako maniakální fanoušci Applu, kterých se někdo zeptá, proč stojí dva dny ve frontě na novej iPhone, když ho za týden můžou získat kdekoliv bez čekání," napsal na G+ odborník na internetový marketing Zdeněk Hejl.

Přímo aktivní uživatelé zareagovali na článek srovnávající počet a typ uživatelů na G+ a na Facebooku hromadně tím, že si redaktorku Aktuálně.cz přidali do svých kruhů - aby viděla, "kolik duchů na této mrtvé síti je".


 

Právě se děje

Další zprávy