První ohebný displej u smartphonu? Bitva začíná

ČTK ČTK
8. 10. 2013 18:25
LG zahájí masovou výrobu ohebných displejů, Samsung jej chce představit už v říjnu
Foto: Aktuálně.cz

Soul - Jihokorejská společnost LG Display, která je součástí koncernu LG Electronics, zahájí masovou výrobu ohebných displejů pro mobilní telefony.

Začíná tak zřejmě bitva o to, která firma jako první přijde na trh se smartphonem, který má zakřivený displej. Konkurenční Samsung Electronics před dvěma týdny oznámil, že chce v říjnu představit svůj vlastní chytrý telefon s ohebným displejem.

Displej s technologií OLED má být ohebný a nerozbitný. Obrazovka se bude ohýbat pouze vertikálně a bude tenká 0,44 milimetru. Podle LG to bude v současnosti nejtenčí displej pro mobilní telefony. Technologie OLED ve srovnání s jinou technologií pro ploché obrazovky LCD poskytuje jasnější a kontrastnější obraz, obrazovky mohou být celkově tenčí a také energeticky úspornější.

LG neupřesnila, zda bude ohebný i celý telefon. Vzhledem k tomu, že obrazovka je ohebná jen od shora dolů, zdá se pravděpodobnější, že přístroj bude mít jen zahnutý tvar, upozorňuje server amerického časopisu Forbes.

Televizory už jsou na světě

LG již letos jako první začala prodávat zakřivené televizory s technologií OLED a Samsung ji brzy následoval. Cena těchto přístrojů se pohybuje kolem 9000 dolarů (téměř 170 000 korun). LG i Samsung pracovaly na technologii ohebných displejů několik let, omezovaly je však výrobní problémy a nejistota, jak spotřebitelé technologii přijmou.

Větší příležitosti pro ohebné displeje nabízejí takzvané "nositelné" přístroje, jako jsou pásky na zápěstí s obrazovkou či chytré hodinky. Zde je však zase velkým problémem životnost baterie.

LG i Samsung mají představit své zakřivené chytré telefony ještě v letošním roce. Samsung již uvedl, že to bude v říjnu a například agentura Reuters s odvoláním na své zdroje nedávno napsala, že LG chce představit svůj chytrý telefon s ohebným displejem v listopadu. Telefon od Samsungu má však mít zakřivenou obrazovku jen po stranách.

 

Právě se děje

Další zprávy