Provokativní videoart přilákal pozornost tajných služeb

LP Fish
11. 7. 2011 15:00
Kyle McDonald pomocí jednoduché aplikace fotil lidi stojící před počítači v obchodě Apple. Tajná služba USA následně provedla razii v jeho domě
Foto: Kyle McDonald

Kyle MacDonald je newyorský umělec, který pracuje na pomezí videoartu a konceptuálního umění. Pokud to podle vás nezní zrovna nebezpečně, pak jste na omylu. Se svým novým projektem Lidé zírající na počítač se totiž v USA dostal i do hledáčku tajné služby.

MacDonald napsal jednoduchou softwarovou aplikaci pro počítače s operačním systémem od Applu, která rozpozná lidský obličej. V okamžiku, kdy se to stane, obličej vyfotí a odešle na jeho server. Tento software nainstaloval s dovolením ochranky do některých obchodů Applu v New Yorku, a získal tak během několika dnů tisíce fotografií lidských obličejů.

Koncept a upřímnost

Poté svůj projekt začal zveřejňovat na Tumblr blogu a obohatil ho o další jednoduchou aplikaci. Ta takto získané fotografie mezi sebou promíchala a fotografovanému ukázala jeho vlastní vyfotografovaný obličej až po chvíli. Zjistil, že každý, kdo uviděl svůj vlastní obličej, do deseti vteřin vypnul počítač se svou fotografií. Dílo nazval velmi vtipně Fotografická intervence.

„Chtěl jsem svoje dílo vystavit nejen na webu, ale také v místech, kde fotografie vznikly", komentoval svůj nápad MacDonald. Z pohledu toho, co se začalo dít o pár dní později, to nebyl zrovna nejlepší nápad. Jako odpověď totiž přišla intervence od "mužů v černém".

Fotit můžou jenom ti s odznakem

Zhruba po dvou měsících provedla v domě Kyla MacDonalda razii tajná služba USA. Začala prošetřovat fotografie shromážděné na jeho stránkách a MacDonaldovi zabavila jeho laptop, ve kterém měl mimo jiné uloženy i reakce internetových diváků na svůj projekt. Tuto událost o chvíli později suše komentoval na svém Twitteru: „Dá se předpokládat, že čtou všechny maily, které jste mi poslali."

Mluvčí amerických tajných služeb později pro BBC potvrdil, že případ se vyšetřuje a sdělil, že se tak děje v souvislosti se zákonem na ochranu před „podvody a podobnými činnostmi souvisejícími s počítači". Mluvčí také potvrdil, že na případu s nimi od začátku spolupracovala divize pro vnitřní bezpečnost firmy Apple.

Kde je společenská nebezpečnost?

Razie v domě MacDonalda rozpoutala pravou bouři v komentářích pod prezentací jeho webového projektu na uměleckém serveru F. A. T (Free Art and Technology). Stránka samotná totiž nebyla zrušena, a tak si obličeje vyfocené při několikadenní performance můžete klidně prohlédnout i dnes. Především Američany však pobouřil fakt, jakými že to věcmi se zabývá jejich tajná služba v době, kdy většině amerických firem hrozí hackerské útoky.

Také se zde pozastavují nad faktem, že federální tajná služba pracuje na základě udání soukromé firmy Apple. Přitom zaměstnanci jednotlivých obchodů prý byli projektem celkem nadšeni. "Během výstavy byli lidé prostě dost zmatení a smáli se. Když se ptali zaměstnanců, jestli je to v pořádku takhle fotit a natáčet lidi, neřekli jenom „ano", ale projektu se zastávali."

MacDonaldovi se jeho projektem podařilo to, po čem touží každý moderní umělec. Vzbudil rozruch a debatu o hranicích osobní svobody a práv každého jednotlivce. V době, kdy nás na každém kroku sledují bezpečnostní kamery, zvykáme si na billboardy, které zobrazují reklamu na základě našich obličejů a podle našich e-mailů nám Google posílá reklamy, působí razie tajné služby v reakci na umělecký projekt dost směšně. Dvojnásob proto, že tajná služba USA provozuje na svých serverech jednu z nejrozsáhlejších "nechtěných fotogalerií" na světě. 

 

Právě se děje

Další zprávy