Nejlepší PC hry na E3. Na co se máte těšit?

Patrik Khudhur
15. 7. 2007 0:00
Jak jsou na tom PC hry do budoucna?
Foto: Aktuálně.cz

Herní událost roku je za námi, a tak nastal čas zrekapitulovat těch pár, zábavou nabitých dní. Ačkoli letošní E3 bezesporu ovládly spíše next-gen konzole, začněme nyní ohlédnutím za tituly, které v zaútočí na monitory našich osobních počítačů. A jelikož průzkumy veřejného mínění naznačují vysokou popularitu všemožných žebříčků, rozhodli jsme se jít s dobou, a naservírovat vám top 5 E3 herních titulů pro PC dle našeho indexu očekávání. Jdeme na to:

Foto: Hratelně.cz

1. Fallout 3
Fallout co jiného lépe symbolizuje sílu PC, jakožto herní platformy? RPG hra, která se přes noc stala legendou dodneška plní řádky tisíce fanouškovských stránek rozesetých po celé síti sítí. Konzolistům poměrně neznámý titul (na konzole vyšel jen Fallout Tactics, to je však zcela jiné kafe, než Fallout 1 a 2) rozhodně patří do zlatého fondu historicky nejpovedenějších her na PC. A nyní, po bezmála deseti letech má přijít jeho třetí pokračování!

Po neuvěřitelném úpadku společnosti Interplay, na sebe vývoj Falloutu 3 vzala společnost Bethseda. Její portfolio je naštěstí natolik kvalitní, že je neúspěch třetího Falloutu téměř vyloučen. Grafický engine byl převzat z Oblivionu a přizpůsoben specifickým potřebám post-apokalyptického nukleárního ráje. Herní systém zůstane (naštěstí) z naprosté většiny zachován od tvorby postavy, až po boj, který si však tentokrát budete moci odbýt i v reálném čase (ve stylu klasické střílečky). Více se o Falloutu 3 dozvíte z našeho rozsáhlého preview. Fallout 3 je plánovaný na podzim roku 2008.

Foto: Aktuálně.cz

2. Gears of War
Původně udělaná exkluzivně pro Xbox 360, zaznamenala hra Gears of War nevídaný úspěch a sbírala jedno ocenění za druhým. Taktický akční titul hráče vrhne do temné epochy, kdy lidstvo svádí poslední zoufalý boj o přežití proti tajemné rase Locustů. Přestřelka střídá přestřelku, jednou se zrůdám bráníte, jindy je sami tlačíte do kouta. O akci zkrátka není nouze.

Nyní se mohou radovat také majitelé PC, jimž Microsoft velkoryse slíbil port konzolové verze. Dočkat bychom se měli již ve čtvrtém kvartálu letošního roku, a tak je možné, že se místo trávení Vánoc s rodinou budeme opalovat v napalmovém svitu počítačových monitorů. Hra pak přinese pět nových singleplayerových úrovní, multiplayerový režim a několik dalších arén. Samozřejmostí je vyšší framerate a lepší textury oproti Xbox 360 verzi. Gears of War vyjdou jak pro Windows Vista, tak i XP. Což jistě potěší hodně hráčů.

Foto: Hratelně.cz

3. Starcraft 2
Vesmír, tři rasy, boj o suroviny i holé přežití takový byl Starcraft 1, a stejný bude i jeho následovník. Terrani, Zergové a rasa Protoss se utkají v aréně zvané universum. Vyhrát může jen jeden, ostatní padnou v rámci přírodního výběru, aby se Darwin mohl tetelit blahem i v hrobě. Dá se očekávat, že teprve nedávno ohlášený Starcraft 2 (pracuje se na něm však již od roku 2003) po svém vydání (to zatím nebylo přesně stanovano, je však pravděpodobné, že to bude někdy v průběhu příštího roku) v herním světě způsobí opravdové zemětřesení.

Styl hraní by ve Starcraftu 2 měl zůstat velice podobný, a příliš se od prvního dílu nelišit. Každá jednotka bude tedy opět bude mít své silné i slabé stránky, a na řadu tak kromě hektického klikání přijde i taktická fáze. Časování nebo volba jádra invazní armády budou alfou omegou a s pouhým masovým produkováním bojových sil dlouho nevystačíte. Samozřejmostí bude paleta zbrusu nových jednotek (například Mateřské lodi u Protossů), zůstane však zachována i většina těch starých. Více se dozvíte v našem exkluzivním speciálu.

Foto: Aktuálně.cz

4. Bioshock
Již 21. srpna by na pulty obchodů měl dorazit také originální Bioshock, nástupce kultovního herního zástupce kyberpunku System Shocku 2. Těšit se tedy můžeme na akci s prvky RPG, a na výpravu do velkolepého podvodního města Rapture postaveného v padesátých letech. To bylo genetickými experimenty proměněno v pohřebiště, a zrovna vy máte ten pech, že se tam také octnete.

Specifický herní svět, pečlivě obalený hutnou atmosférou však není tím hlavním, co Bioshock podle tvůrců nabízí. Esem v rukávu zde má být bohatá paleta možností, jak sprovodit ze světa kohokoli, kdo se vám postaví do cesty. Kromě standardního způsobu (rozpárat nepřátele salvou z kulometu, či jiné hračky), můžete ve svůj prospěch využívat také prostředí a speciální schopnosti. Máte tak možnost například hacknout obranné systémy (a poštvat je proti svým sokům), líčit pasti, pomocí pyrokineze nechat přítele vzplát, jako prvomájovou pochodeň nebo do vody, kde zrovna stojí pustit elektrický výboj, je to jen na vás.

Foto: Aktuálně.cz

5. Assassin´s Creed
O hře na nájemného vraha jsme vás již v rámci preview informovali. Pojďme si tedy jen stručně zrekapitulovat, oč, že to vlastně půjde. 12. století, ve Svaté zemi právě zuří 3. křížová výprava. Vy jste inkarnováni do role nájemného vraha, jednoho z nejlepších, hašašína (ti usilují o zabití všech pohlavárů, kteří se zasadili o vznik křížové výpravy, a doufají, že po jejich eliminaci křížová výprava skončí). Hlavní devizou této akční hry by mělo být interaktivní prostředí, a hutná atmosféra. Téměř každý objekt lze uchopit či s ním jinak manipulovat, není dokonce problém ani šplhat po římsách domů, či skákat z budovy na budovu. Navíc můžete využít ruchu v ulicích a skrýt se mezi početným davem. Vydání? Listopad 2007.

PC vs. konzole
Ačkoli se to po shlédnutí našeho přehledu (v němž jsme zdaleka nezmínili všechny tituly, na něž se těšíme jak malí kluci namátkou např. Unreal Tournament 3, Jagged Alliance 3 či F.E.A.R. 2) nemusí zdát, vypadá to, že konzole momentálně vládnou. Většina her, které byly na E3 předváděny je totiž určena právě jim. Za jednu z mála domén, kde si PC stále zachovává svou exkluzivitu, lze snad označit strategické tituly. Všude jinde již Xbox 360, Nintendo Wii i PlayStation 3 vystrkují své drápky, či dokonce celý žánr třímá docela pevně ve svých rukou. Přesto si nemyslíme, že by v dohledné době hry na PC začaly figurovat jako historický přežitek. Jen subtilně konstatujeme tvrdou realitu - next-gen konzole teď zkrátka frčí. Nemyslíte?

Autor pracuje jako redaktor ve společnosti IDG.

 

Právě se děje

Další zprávy