Murdoch v hledáčku hackerů LulzSec

LP Fish
26. 7. 2011 9:30
Pro zaměstnance Murdochovy mediální korporace byly zřízeny "udávací" stránky
Foto: Reuters

Válka proti mediálnímu impériu Ruperta Murdocha se pomalu dostává na internet. Kromě vypovídání před parlamentním výborem, ztrátách na burze i zatčení několika významných pracovníků News Corp., teď bude muset čelit také soustředěné aktivitě hackerů, a dokonce i oficiálním pluginům do dvou nejoblíbenějších internetových prohlížečů.

A zatímco samotný Murdoch se snaží vzbudit dojem, že ve všem spolupracuje s policejním vyšetřovacím týmem, hackeři ze skupiny LulzSec - kteří minulý týden umístili na stránky jeho korporace informaci, že majitel News Corp. zemřel - zřídili pro jeho zaměstnance speciální stránky.

Dost špíny - stačí čekat

Stránky Murdochleaks.org by měly fungovat na stejné bázi jako legendární Wikileaks, ovšem se zaměřením na vydavatele bulvárního britského listu Sun a mnoha dalších titulů. Informace lze na tomto místě předat prostřednictvím anonymní sítě Tor. Klienta umožňujícího použít tento způsob k uložení informací lze stáhnout přímo na stránce. Stránka samotná je přístupná i přes běžný browser.

Murdochleaks.org se objevily na internetu minulý týden, spolu s prohlášením hackera Sabu. Sabu, podle serveru Techcrunch.com spolupracovník dvou nejaktivnějších hackerských skupin LulzSec a Anonymus, získal podle vlastních slov 4 GB informací, které by podle něj měly prozradit další informace o pozadí fungovaní Murdochových médií.
Prozatím se však na stránkách nic kromě úvodní informace, kontaktu a způsobu, jak na ně vložit informace, neobjevilo.

Oficiální pluginy proti Murdochovi

Kromě toho však byli začátkem tohoto týdne uvolněny také oficiální "antimurdochovské" pluginy pro Firefox a Chrome. I když jsou tyto pluginy spíš marketingová zbraň pro nadále se zhoršující pověst jednoho z největších mediálních impérií na světě, jejich existence vypovídá o tom, jak nenávist proti metodám bulvárních novinářů nadále roste.

Plugin MurdochAlert pro Firefox vás tak pokaždé když se dostanete na nějakou stránku související s News Corp. upozorní na "potenciální bezpečnostní riziko při vstupu na Murdochem vlastněnou stránku". Doplněk je distribuován jako open source, uživatelé tak mohou například měnit jeho vzhled.

Ještě nekompromisnější je podobný doplněk pro googlovský prohlížeč Chrome. Jmenuje se Murdoch Block a přímo zabraňuje vstupu browseru na některé stránky. Jde mimo jiné i o stránky Hulu (31 procent ve vlastnictví Fox), Fox News, MySpace, Wall Street Journal a New York Post.

Oba pluginy si již podle serveru Digitaltrends.com stáhlo přes 5 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy