Microsoft: Data v cloudu podléhají Patriot Actu

Jan Kovalík
30. 6. 2011 17:10
Microsoft přiznal, že data uložená v cloudu podléhají americkým zákonům, včetně Patriot Actu
Šéf Microsoftu Ballmer: Ano, ke svým datům můžete přistupovat odkudkoliv, jsou v mraku... americkém.
Šéf Microsoftu Ballmer: Ano, ke svým datům můžete přistupovat odkudkoliv, jsou v mraku... americkém. | Foto: Reuters

Při nedávném slavnostním uvedení cloudového balíku Microsoft Office 365 se hosté a novináři dozvěděli překvapivé informace. Šéf britské pobočky firmy Gordon Frazer dostal během tiskové konference otázku, která se ve vzduchu vznáší již delší dobu, nikdo z velkých IT firem na ní ale doposud otevřeně neodpověděl.

Týkala se dat Evropanů a evropských firem, které využívají cloudové služby společností jako Google, Microsoft nebo Amazon. Frazer potvrdil, že kdekoliv na světě se nacházíte a odkud data do cloudu nahrajete, podléhají tato data americkému protiteroristickému Patriot Actu.

Šéf britského Microsoftu vysvětlil, že firemní "matka" sídlí v USA, a proto podléhá místním zákonům. Sdělil též, že když to bude možné, budou o takové situaci zákazníci informováni. Nepotvrdil ale, že k informování dojde, bude-li se jednat o soudní příkaz, utajené vyšetřování nebo podobné případy.

"Microsoft nemůže poskytnout takové záruky. Stejně tak, jako žádná jiná společnost," citoval Frazera server ZDNet.com.

Nadřazený Patriot Act

Pokud tedy americká administrativa pojme podezření, že určitá data mohou vést k odhalení teroristického útoku, musí jim poskytovatelé cloudových služeb tato data předat. Microsoft je první velká firma, která tyto pochybnosti potvrdila.

Podle evropských zákonů musí poskytovatel cloudové služby informovat zákazníka, pokud se data přesouvají za hranice EU. Tyto data jsou chráněna evropským právem, které by v tomto případě mělo být nadřazeno místním zákonům poskytovatele, nikoliv ale Patriot Actu.

Pokud tedy americká strana bude potřebovat získat přístup k datům v cloudu a použije k tomu Patriot Act, majitel těchto dat se o tom nemusí vůbec dozvědět.

 

Právě se děje

Další zprávy