Le Grand Facebook

Jan Kovalík
7. 6. 2011 16:50
Evropa se stala největším kontinentem na Facebooku. Ve Francii se o tom ale moc nezmiňujte
V Americe si pište, co chcete. Francie není žádný holubník.
V Americe si pište, co chcete. Francie není žádný holubník. | Foto: Reuters

Evropa překonala Ameriku! Alespoň, co do počtu lidí, využívajících sociální síť Facebook. Evropa se tak stává největším kontinentem této sociální sítě. Informuje o tom server SocialBakers, podle kterého se pátého června přátelilo 205 milionů Evropanů, následovaných 203 miliony přátel z USA.

Francouzští novináři si o tom mohou ale jen šeptat. Tamní obdoba české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání totiž médiím zakázala zmiňovat konkrétní sociální služby jako Facebook nebo Twitter. Podle názoru regulátorů by se tím dopouštěli skryté reklamy.

Kulináři a chovatelé

"Existují spousty sociálních sítí zaměřených na různá témata - vaření, zvířata a podobně, tak proč zmiňovat zrovna tyto dvě," vysvětlovala smysl zákazu jedna z členek rady Christine Kellyová.

Nechme stranou to, jestli francouzská sdružení kulinářů a přítel zvířat pomáhají rozkládat autoritářské režimy i to, jaký vliv mají na životy a chování stovek milionů lidí.

Zákazy jako tento nebo perzekuce v podobě odstřihávání francouzských uživatelů od internetu, když poruší autorský zákon, staví Francii do situace, ve které sama nechce být. Tedy pozadu za ostatními v rozvoji informačních technologií.

Monako se přátelí

Zákaz, i když platí již od května, vyšel najevo jen pár dní po schůzce G8, na kterou Nicolas Sarkozy pozval zástupce největších internetových firem jako Google nebo Facebook. Ti mu s slušně sdělili, že regulovat internet není nejlepší nápad, protože zpomaluje kýžené tempo inovace.

V poměru počtu uživatelů Facebooku k počtu obyvatel evropských zemí se Francie umístila za Srbsko, Makedonii nebo Velkou Británii. Žebříčku penetrace této sociální sítě vedou malé státy v čele s Monakem, kde Facebook používá přes 95 procent obyvatel.

Následuje Island (66 %), dále pak Norsko (55%) nebo Švédsko (47%). Podrobněji v tabulce SocialBakers.

 

 

Právě se děje

Další zprávy