Hotfile žaluje Warner Brothers

LP Fish
15. 9. 2011 11:20
Jedna z největších webových služeb pro sdílení souborů žaluje hollywoodské studio Warner Brothers za vědomé porušování zákona na ochranu autorských práv
Mezi provozovateli stránek pro sdílení souborů a majiteli autorských práv zuří právnická bitva.
Mezi provozovateli stránek pro sdílení souborů a majiteli autorských práv zuří právnická bitva. | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco většinou používají Digital Millenium Copyright Act (DMCA) vlastníci autorských práv k obstrukci souborů na webových stránkách pro sdílení, či přímo k obstrukci celých těchto stránek, zdá se že pro jednou se situace obrátila.

Jedno z největších hollywoodských studií Warner Brothers totiž žalují majitelé webové služby Hotfile. Pro porušování DMCA a systematické zneužívání jejich antipirátského nástroje.

Spolupracujeme, ale stejně to nestačí

Hotfile se sídlem na Floridě, patří k zavedené službě pro sdílení souborů a stejně jako řada dalších, i ona se musela v minulosti podrobit opatřením, vyplývajících ze zvyšujícího se tlaku majitelů autorských práv. Proto dala již v roce 2009 zástupcům vlastníků autorských práv k dispozici nástroj, který umožňuje okamžité a automatické odstranění souborů, které podle studií porušují jejich autorská práva.

I přesto službu letos v únoru zažalovalo pro porušování autorských práv pět největších hollywoodských studií včetně Warner Brothers a před několika dny soud nařídil, že Hotfile musí studiím, poskytovat také detailní informace o těch, kdo stránky používají a jejich účtech.

Tato skutečnost by značně narušila anonymitu uživatelů Hotfile a její majitelé proto vyrazili do protiútoku.

Impérium vrací úder

Hotfile dnes žalují Warner Brothers z porušení zákona DMCA, záměrného porušování obchodního vztahu a nedbalosti. Podle nich dochází k ze strany Michaela Bentkovera - ředitele složky tohoto studia pro ochranu proti softwarovému pirátství - k soustavnému stahování souborů, ke kterým Warner Bros autorská práva nevlastní.

Podle Hotfile totiž Warner Brothers při odstraňování souborů používají automatický skript, který odstraňuje nejen hledaný výraz, ale také soubory, které tento výraz obsahují, ale nejsou identické.

Jako příklad používají třeba situaci, při které Warner Brothers z jejich stránek stáhli nelegální kopie svého filmu The Box, ale spolu s ním také kopie knihy "Cancer: Out Of The Box," (Rakovina: Ven ze své ulity) od Ty M. Bollingera a také soubory televizního pořadu The Box That Saved Britain v produkci BBC. V jiných případech Warner Bros zase smazali freewarový program, který patřil k nejstahovanějším souborům na Hotfile.

Podle dohody s Hotfile navíc Warner Brothers na místech smazaných souborů umisťuje odkazy na placené soubory z jejich produkce. Podle Hotfile tak mazáním souborů ke kterým nemělo studio oprávnění, zvyšovalo svůj komerční potenciál na úkor ostatních majitelů autorských práv.

Podle serveru Arstechnica dává současný vývoj kauzy Hotfile rétorickou munici proto, aby prokázali, že zatímco oni se snaží zákonné podmínky dodržovat, majitelé práv je často bezohledně porušují.

 

Právě se děje

Další zprávy