Hackeři napadli americké zbrojaře a české maturity

LP Fish
30. 5. 2011 12:15
Největší americký výrobce zbraní čelí hackerskému útoku. Stránky tuzemského Cermatu, provozovatele státních maturit, též mimo provoz
Foto: Thinkstock

Americká firma Lockheed Martin, největší tamní výrobce zbraní, se od konce minulého týdne potýká s hackerským průnikem do svých systémů. S problémem "z vnějšku" se potýkají i další producenti ze zbrojní branže.

Podle agentury Reuters se hackeři mohli dostat k informacím o současných používaných zbrojních technologiích, ale také k návrhům nových zbrojních systémů.

Mluvčí Lockheed Martin odmítl pro Wall Street Journal komentovat jakýkoli konkrétní útok, ale ujistil, že firma: "...nadále důvěřuje bezpečnosti svého informačního systému."

Podle WSJ však byl znemožněn vzdálený přístup k některým serverů Lockheed Martin a firma rozeslala svým zaměstnancům 90 000 náhradních přístupových hesel a vyzvala je, aby si je pro jistotu změnili.

Stránky Cermat mimo provoz

V České republice zase včera večer, den před písemnými testy, napadli hackeři stránky nových státních maturit a jejich provozovatele, společnosti Cermat. Studenti se tak nemohli podívat například na časový harmonogram pondělních testů ani na ukázky.

Na stránku novamaturita.cz umístili posměšnou písničku, ve které upozorňují na nedostatky testů a volají o pomoc. Mimo jiné však také zmínili, že mají k dispozici "ostré testy", tedy výsledky maturit.

"Nemají nic," komentoval situaci pro Datarama ředitel Cermatu Pavel Zelený. "Byl to běžný útok na webové stránky, s informačním systémem maturitních zkoušek to nemá nic společného. Jde o oddělené systémy."

Hackeři však Cermatu přesto zřejmě způsobili větší škody než očekávali, protože i přes Zeleného tvrzení, že se "servery rozjely včera po deváté hodině večer", ještě v pondělí v poledne nebyla ani jedna ze stránek dostupná.

 

Právě se děje

Další zprávy