Google vyráží do Amazonie

LP Fish
22. 8. 2011 8:55
Google Street View vyráží na expedici do povodí Amazonky a Rio Negra. Spolu s atraktivními záběry přinese i novou diskusi o osobní svobodě
Foto: ISIFA

Google Street View už je na všech sedmi kontinentech. Zatímco on-line sledování městských ulic narazilo třeba v Německu na odpor úřadů, rozšíření ohromné obrazové sbírky o italské, britské či francouzské památky přineslo Googlu dobrou publicitu.

A pokud vás nadchlo, že si z pohodlí své pracovny můžete projít okolo menhirů Stonenhenge nebo si prohlédnout římské Koloseum, určitě nepohrdnete ani aktuální dobrodružnou výpravou.

Do povodí Amazonky

Google vyrazil se svými kamerami na výlet lodí a mapuje pro uživatele internetu povodí Amazonky a Rio Negra. Tahle expedice je skutečně zajímavá protože míří na jednu z nejodlehlejších částí země, známé obrovskou rozmanitostí flóry i fauny.

Kromě záběrů z lodí jsou pochopitelně pořizovány i záběry pozemní, pro které vyjíždějí kameramani Googlu na svých známých, speciálně upravených tříkolkách. Ty se už osvědčily při sběru materiálu v evropských ulicích.

Ve většině míst, které teď Google zpracovává, neznají počítač a už vůbec ne internet. Vzhledem k tomu, že Google hodlá se zařízeními naučit pracovat i místní obyvatele, jde zjevně nejen o expedici, ale také sociální experiment, na hranici etických principů.

Spolupráce místních

Expedice Google Street View do povodí Amazonky bylo připraveno ve spolupráci s místní neziskovou organizací Nadace pro udržitelný Amazon. Ta věří, že by projekt mohl pomoci lidem pochopit problémy oblasti na intimnější úrovni, třeba tím že uvidí jak to ve vesnici skutečně vypadá či jak tam probíhá výuka ve škole.

"Je velmi důležité ukázat světu nejen stav životního prostředí a způsob života tradiční části populace, ale také vnímat svět po změnách klimatu, odlesňování a v souvislosti s bojem proti chudobě," řekl pro BBC mluvčí Nadace pro udržitelný Amazon Gabriel Ribenboim.

Server Popsci poznamenává, že při této expedici asi nikdo se sběrem osobních dat mít problém nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy