Google hlásí phishingový útok na Gmail, přišel z Číny

ČTK David Slížek, ČTK
2. 6. 2011 10:10
Útok byl podle Googlu namířen mimo jiné proti vysokým představitelům americké vlády i proti některým čínským aktivistům a novinářům.
Foto: Reuters

Los Angeles/Peking - Americká internetová firma Google odhalila phishingový útok neznámých hackerů, kteří se pokusili ukrást hesla ke stovkám e-mailových účtů freemailu Gmail.

Podl firmy má útok patrně kořeny v centrální Číně a byl zřejmě veden i proti účtům vysokých představitelů americké administrativy, čínských aktivistů i novinářů.

Případem se zabývá americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) i samotný Bílý dům.

Google na svém oficiálním blogu uvedl, že hackeři by mohli pocházet z čínského města Ťi-nan, což je hlavní město provincie Šan-tung. Hackeři se prý snažili účty sledovat, Google ale útok odhalil, a akci se mu tak podařilo překazit.

Hackeři se k e-mailům uživatelů dostali tak, že jim ukradli hesla - pravděpodobně s pomocí spywaru nasazeného do jejich počítačů. V účtech pak změnili nastavení umožňující automatické přeposílání pošty na jiný e-mail.

Čínský incident

Google na útok hackerů upozornila oběti i příslušné úřady.

Firma se patrně nestala terčem útoku hackerů poprvé; o podobném útoku informovala už před více než rokem, kdy také uvedla, že útok směřoval asi z Číny.

Tehdejší incident firma využila jako záminku k tomu, že nebude s čínskými úřady nadále spolupracovat na cenzuře internetového obsahu, což je nutná podmínka pro všechny internetové firmy, které v Číně působí. Loni na jaře se Google z čínského trhu stáhnul, dle svých slov proto, že nechce internet cenzurovat, dle kritiků proto, že na tamním trhu neuspěl.

V čínském Ťi-nanu se mimo jiné nachází jeden ze šesti klíčových úřadů lidové osvobozenecké armády a rovněž technická univerzita. Právě tu americké úřady loni spojovaly s předchozím útoku hackerů na e-mailové účty Googlu.

 

Právě se děje

Další zprávy