Everybody's Tennis - tenis pro každého

Robert Hejduk
24. 5. 2007 0:00
Pozor, pozor! Přichází další tenisová arkáda, kterou si protentokrát můžete užít na konzoli PS2. A která se zdá být zcela ideální alternativou pro příležitostnou herní párty.
Foto: Hratelně.cz

Je až s podivem, jak se po prvním obeznámení s novou érou konzolí pomalu, ale jistě, zapomíná na naše dosavadní miláčky, se kterými jsme strávili několik příjemných let. Přitom jsou to zejména hry objevující se na dosluhujících strojích, které v poslední době pravidelně získávají zvýšenou pozornost. Mezi těmito se pak aktuálně vynořuje další kapitola v originálně pojaté sportovní řadě s názvem Everybody's. Ta se několik let soustředila pouze na golfové fanoušky a je třeba říci, že velmi úspěšně. Tudíž není žádné překvapení, že letos zaútočila na stejně lukrativní tenisové odvětví.

Everybody's Tennis přitom nabízí čistou a nefalšovanou arkádovou zábavu, u které by se měl pobavit snad každý. Na rozdíl od rádoby realisticky pojatých tenisů si tento vůbec na nic nehraje. Nepočítejte tedy s licencemi ve vztahu k hráčům či kurtům, s motion capture pro realistické rozpohybování aktérů, apod. Hra si vystačí s vymyšlenými figurkami, co jsou inspirované japonskou mangou. Tento styl si už většina evropských hráčů stejně osvojila, takže jim nebude dělat problém nahlížet na zdejší tolik typické charaktery s typicky velkýma očima, co dále oplývají vpravdě šílenými gesty. Proti stylovému pojetí skutečně nelze nic namítat, mnohem horší to je s malým výběrem režimů. Hra vám nabídne dosti chudokrevný trénink, multiplayer pro čtyři hráče a poslední volbou je hlavní Challenge mód.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Ačkoliv Everybody's Tennis disponuje slušným počtem turnajů, úvod je dosti jednoduchý. Spoustu zápasů totiž zvládnete odehrát pomocí jediného tlačítka. Což může být docela problém pro někoho, kdo si nejprve chce hru vyzkoušet a sezná, že asi nemá mnoho co nabídnout. A tudíž se ve své herní investici následně podívá jiným směrem. Ale to by byla škoda, poněvadž pokud překlenete poněkud nudný začátek, pozvolna narůstající obtížnost vás donutí k nějaké trochu sofistikovanější činnosti. Jako je volba určité herní strategie, která je odvislá od vámi vybrané postavy. Na výběr jich je hned několik a pochopitelně každá přichází s rozličnými atributy. Vzhledem k tomu, že před konkrétním zápasem máte možnost okouknout silné i slabé stránky soupeře, je volba tenisty z postupně se rozšiřujícího týmu výhodou. Tímhle je částečně kompenzována ona o něco vyšší obtížnost v pozdějších fázích hry, kdy se počítač výrazně zlepšuje a je schopen vybírat i míče, po kterých byste jindy už odcházeli z kurtu se spokojeným úsměvem na rtech.

Na ten ale také dojde, pochvalu lze totiž vyjádřit ve čtyřhře k počínání vašeho parťáka, který se dokáže opravdu činit. Zvládne vybrat i zákeřné loby a dobíhat ztracené míče, takže je to vaše maličkost, která se tady od něj může lecčemus přiučit. Sice tu může participovat čtveřice hráčů u jedné TV (s MultiTapem), ale i když se nesejdete, mohou volné posty obsadit počítačem ovládání tenisté, takže si nakonec také přijdete na své. Samozřejmě velká škoda, že tu není online, to patrně až s eventuálním příchodem PS3 verze.

Foto: Hratelně.cz

Úderový rejstřík je základní, nabízí mimo jiné lob a kraťas, přičemž každá výměna je odvislá od vašeho postavení na kurtu, resp. ve vztahu k míčku, a poté na pohybu analogovou páčkou daným směrem. Dokážete se sice prezentovat velmi přesnými údery, ale i tady promlouvá do dění vámi ovládaná virtuální postavička. Jak bylo předznamenáno, každá disponuje trochu jinými vlastnostmi a pokud jste delší dobu používali jednoho jediného hráče, může nastat problém s adaptabilitou při přechodu na jiného borce. Ale není to zase nic natolik fatálního

Zajímavostí může být fakt, že tu sice hrajete na první pohled roztomilou arkádu, nicméně tato je v některých ohledech slušně propracovaná. U podání rozhoduje kvalitní načasování, jinak může hrozit síť či aut. Své si k tenisovému projevu řekne i povrch. Pravda, ne pokaždé máte na výběr, ale pokud ano, je dobré téhle šance využít. Každý povrch má totiž svou vlastní obtížnost, čili jestliže se zrovna necítíte ve formě a nebo máte proti sobě silnějšího hráče, může tento parametr sehrát svou klíčovou roli ve vašem případném vítězství!

Foto: Hratelně.cz

S přibývajícími hodinami oceníte důmyslnost a jednoduchost herních prvků. Jedná se i o skutečnost, že se postavy pohybují rychleji a vybírají míče tak, jak by to v reálném tenisu nebylo možné. Jde o velice zábavnou zkušenost, kterou ocení také příležitostní hráči, co sportovní hry jinak moc nemusí. I když také oni, a nebo zejména a právě oni, mohou mít problém s nečekanými a zcela zbytečnými záludnostmi, jako že vás hra bez přeptání pošle na vzdálenější stranu kurtu, odkud hrajete směrem na obrazovku, což vám najednou moc nejde. Náhle si nejste jistí ani v úderech a kazíte hloupě servis. Jistě by nikoho dvakrát neubylo, kdyby tu byla možnost volby vlastních preferencí. Everybody's Tennis je na tohle ovšem docela skoupá hra

Motivace pro hraní hlavního módu může být pro leckoho dosti malou výzvou. Jde o to, že si tady nijak nevylepšujete svoji postavu, se kterou se ani nesžijete, neboť se po nějaké době objeví jiná, lepší. Takže si odemykáte nové kurty, zmíněné lepší hráče a jiného rozhodčího, který se odlišuje především verbálním projevem. Vlastně počkat, málem bych zapomněl, postupně získáváte desítky různorodých kostýmů pro své hráče. Ty se přitom pyšní klasickým japonským střihem. Co se týče technického zpracování, můžete očekávat stabilní framerate a postavy, jejichž animace jsou opentlené speciálními efekty a spoustou detailů. Hra má pěknou pestrobarevnou grafiku, kterou si, vč. efektů, nejvíce vychutnáte při opakovačce. Kurty jsou příjemně různorodé a nacházejí se v zajímavých lokacích. Kulisu přitom tvoří diváci, nějaká ta dřevina a bylina, něco poházených věcí či jen tak jakýmsi divákem odhozený míček, který tu přeskáče přes hřiště.

Foto: Aktuálně.cz

Jednotlivé postavy se vizuálně odlišují nejen oblečením, ale i proporcemi, účesy a rozdílnými pohyby. Dokonce i rakety jednotlivých hráčů si nejsou podobné a mají různé tvary. Vše se nese v duchu kreslených filmů a tak jistě oceníte stylové bublinové popisky během hraní. Nejen, že zábavnou formou tlumočí např. tleskání diváků či trefení do sítě, ale hra vám jejich prostřednictvím (skrze jakousi nápovědu) pomáhá k lepším výkonům.

Článek je připraven ve spoluprácí s webem GamePro.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy