Dart od Google má ambice nahradit Javascript

Adam Pešek
19. 10. 2011 6:28
Google představil vlastní programovací jazyk Dart. Má ambice nahradit Javascript, který současným webovým aplikacím přestává stačit
Foto: Reuters

Bez dokonalé znalosti Javascriptu dosud šlo vyvíjet webové aplikace jen poměrně obtížně. Možnostmi už však dnešním aplikacím přestává stačit, u rozsáhlejších webů pak má jeho používání daleko do příjemného. S ambicemi nahradit zastaralý Javascript tak Google představil vlastní alternativu, webový programovací jazyk Dart.

Přechod na Dart by přitom neměl být nijak výrazným krokem. Prvky a konstrukce se podobají Javě či Javascriptu, jenom je jazyk flexibilnější, univerzálnější a má elegantnější zdrojový kód. Klientská i serverová část aplikace jde psát ve stejném jazyce, plně cloudové vývojové prostředí pak má usnadnit spolupráci vývojářů.

Programovací jazyk se od Googlu očekával už od loňského prosince, kdy se na veřejnost dostal jeden z interních e-mailů společnosti. Změn doznal pouze předpokládaný název Dash, na vývojářské konferenci GOTO se totiž publiku představil jazyk pojmenovaný Dart.

 

Právě se děje

Další zprávy